c S
Evropske borze začele s padci 18.07.2019 11:07 Frankfurt/Pariz/London, 18. julija (STA) - Po negativnem trgovalnem dnevu na azijskih borzah so tudi evropske začele dan s padci osrednjih indeksov. Vlagatelji so dobili nove dokaze o šibkosti svetovnega gospodarstva, prav tako jih s poslovnimi rezultati drugega četrtletja niso prepričala številna podjetja.

Do 10. ure se je indeks najpomembnejših delnic v območju z evrom Eurostoxx 50 spustil za 0,38 odstotka.

V Frankfurtu je DAX izgubljal 0,52 odstotka in v Parizu CAC 40 0,30 odstotka. V Londonu je FTSE 100 padel za 0,34 odstotka.

V sredo so se močno znižale cene nafte, potem ko so podatki ameriške vlade pokazali na rast zalog črnega zlata v ZDA. Številke pričajo o najšibkejšem povpraševanju v zadnjih petih letih, kar je posledica ohlajanja največjega gospodarstva na svetu.

Ta teden je že odmevala novica, da se je kitajska gospodarska rast v drugem četrtletju upočasnila na najnižjo raven v skoraj treh desetletjih. Kitajski bruto domači proizvod (BDP) je v drugem četrtletju na letni ravni narasel za 6,2 odstotka.

V ZDA so se delnice v sredo zniževale tudi zaradi šibkih poslovnih rezultatov podjetij, kot sta Caterpillar in United Technology.

Tokijska borza je potonila za dva odstotka. Sydneyjska in singapurska sta izgubili po 0,4 odstotka, seulska pa 0,3 odstotka. Hongkonška je padla za 0,5 odstotka, šanghajska pa za dober odstotek.

Tečaj evra se je zvišal. Zjutraj je bilo treba za en evro v Frankfurtu odšteti 1,1238 dolarja, kar je nekaj več kot v sredo zvečer. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra v sredo postavila pri 1,1215 dolarja.