c S
IBM z rastjo dobička in padcem četrtletnih prihodkov 18.07.2019 09:00 Washington, 18. julija (STA) - Ameriški tehnološki velikan IBM je v drugem četrtletju letos ob manjšemu zmanjšanju prihodkov ustvaril 2,50 milijarde dolarjev, kar je malenkost več kot v enakem obdobju lani. Analitikov ni razočaral.

Prilagojeni četrtletni dobiček IBM je s 3,17 dolarja na delnico presegel pričakovanja analitikov, prihodki pa so z 19,16 milijarde dolarjev uresničili napovedi, čeprav so za štiri odstotke nižji kot v drugem četrtletju lani.

Razlog za to je močan dolarja, saj IBM 60 odstotkov prihodkov ustvari zunaj ZDA. Trden tečaj ameriške valute naj bi mu odščipnil 500 milijonov dolarjev prihodka.

Čisti dobiček IBM je bil pri 2,50 milijarde dolarjev, potem ko je bil v enakem obdobju lani 2,40 milijarde dolarjev, gledano na delnico gre za dvig z 2,61 na 2,81 dolarja na delnico. Pomemben dejavnik pri dvigu so bili nižji stroški. V celotnem poslovnem letu pa IBM pričakuje 13,90 dolarja prilagojenega dobička na delnico.

Največji poslovni segment velikana iz zvezne države New York so tehnološke storitve, kamor spadajo tudi storitve v oblaku. Ta segment je v drugem četrtletju ustvaril 6,84 milijarde dolarjev prihodkov ali sedem odstotkov manj kot lani. Samo tehnološka oprema za računalništvo v oblaku in kognitivna programska oprema oz. umetna inteligenca pa sta navrgla 5,65 milijarde dolarjev.

IBM je julija sicer dokončal 34 milijard dolarjev vreden prevzem ponudnika odprtokodnih rešitev Red Hat, v drugem četrtletju pa je naznanil partnerstvo s snovalcem programske opreme Cloudera in prodajo programske opreme za trgovino in marketing.