c S
Na kratko iz gospodarstva 18.07.2019 07:28 Ljubljana, 17. julija (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) je danes med drugim podal soglasje k dopolnitvi letnega načrta upravljanja za leto 2019 za področje turizma - načrt konsolidacije in prestrukturiranja turističnih družb v državni lasti in k sklenitvi mandatne pogodbe o opravljanju pravnih storitev v zvezi s konkurenčnim pravom, ki ga mora kot skupščina SDH potrditi še vlada. Poleg tega so se nadzorniki seznanili s pregledom in rezultati portfelja naložb v upravljanju SDH v prvem četrtletju in s časovnico priprave letnega načrta upravljanja kapitalskih naložb za leto 2020, so po seji nadzornikov sporočili iz SDH.

Objekt v občini Šenčur tik ob gorenjski avtocesti, v katerem je bil med 2012 in 2015 trgovski center Baumax, trenutno pa ga ima v najemu logist Kuehne & Nagel, je skupaj s pripadajočimi zemljišči po poročanju Financ od avstrijske gradbene družbe Strabag kupila družba Gosenica v lasti Srečka Mrvarja. Ta je najbolj znan kot lastnik družbe Učila international, ki ima v lasti verigo knjigarn Felix in se je v preteklosti neuspešno potegoval tudi za nakup Mladinske knjige. Mrvar vrednosti posla ni želel razkriti. Skupna površina zemljišč, ki jih je kupil Mrvar, je okoli 37.000 kvadratnih metrov, od tega je v stavbi 13.500 kvadratnih metrov površin. Mrvar je spomnil, da občinski akti na tem območju predvidevajo trgovski center, česar ne namerava spreminjati. Novi lastnik po pisanju Financ proučuje več možnosti: od velikega outlet središča s 50 trgovci, do trgovskega centra z le nekaj trgovci ali pa modnega centra po zgledu ljubljanskega Emporiuma. Razmišljajo tudi, da bi v centru dali prostore živilskemu trgovcu in ponudniku hrane. O vrednosti investicije Mrvar pred odločitvijo o tipu nakupovalnega središča še ne želi govoriti, računa pa, da bo ta zaživel v letu dni.

Sklad zasebnega kapitala Alfi PE, ki sodi pod okrilje družbe KF Finance, in je eden od dveh skladov iz Slovenskega naložbenega programa kapitalske rasti, v katerega sta z garancijo Evropskega sklada za strateške naložbe in s ciljem okrepitve kapitalskih vlaganj v mala in srednja podjetja po 50 milijonov evrov prispevala SID banka in Evropski investicijski sklad (EIF), je po poročanju časnika Finance sklenil prvi posel. Na začetku julija je sklad, v katerega je denar vložilo kar nekaj slovenskih institucionalnih vlagateljev, kupil večinski delež v družbi Antmast, ki ima v lasti mengeško podjetje Trival Antene. To se ukvarja z izdelovanjem specialnih anten, ki jih med drugim uporablja vojaška industrija, pa tudi Ferrari v dirkalniku formule 1. Alfi je kupil 76-odstotni delež Antmasta, preostanek družbe je ostal v lasti dozdajšnjih lastnikov. Drugi sklad iz omenjenega programa bo medtem deloval pod okriljem družbe KD Skladi. Simon Mastnak, ki bo sklad vodil, je za Finance napovedal, da bo zaživel konec poletja, ko naj bi kupili tudi prvo naložbo.

Zaradi pripojitve družbe KD Kapital h KD Group na podlagi sklepov aprilske skupščine je KD Group po novem 19,4-odstotna lastnica Deželne banke Slovenije (DBS), je razvidno iz objave DBS prek spletnih strani Ljubljanske borze. Do zdaj je bila KD Group 10,4 odstotna lastnica banke, KD Kapital pa nekaj manj kot devetodstotna.

Družbi Meng in Haj sta v imenu konzorcija podjetij in fizičnih oseb objavila prevzemno ponudbo za preostalih 21,5 odstotka delnic družbe Menina, ki jih družbi ter Jože Homar (direktor Menine) in Igor Brnot še nimajo v lasti. Za delnico ponujata 32,98 evra, ponudba traja od 19. julija do 19. avgusta, kaže objava v današnjem časniku Dnevnik.

Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je veletrgovce z zdravili, ki opravljajo dejavnost distribucije zdravil v veterinarske organizacije, opomnila, da so skladno z zakonom dolžni svojo dejavnost priglasiti na upravo. Aplikacija ZDPROM, ki je dostopna na naslovu https://cis.uvhvvr.gov.si/zdprom/, bo za namen vnosa podatkov o prometu zdravil za leto 2018 odprta od 18. julija do 1. septembra, je danes objavila uprava.