c S
Vlada danes tudi o aneksu dve k splošnemu dogovoru 18.07.2019 07:37 Ljubljana, 18. julija (STA) - Vlada bo na današnji seji odločala o aneksu dve k splošnemu dogovoru. Ta bo med drugim določil način nagrajevanja timov ambulant družinske medicine, ki presegajo z aneksom ena določen normativ 1895 glavarinskih količnikov, je napovedal minister za zdravje Aleš Šabeder. Za to naj bi bilo v letošnjem letu namenjenih dobrih pet milijonov evrov.

Ministrstvo računa, da bo s tem uspelo pomiriti obremenjene družinske zdravnike. Ti so na svojo preobremenjenost namreč opozarjali tudi s kolektivnimi odpovedmi, ki so jih po sprejetju aneksa ena zamrznili do jeseni.

Do takrat so ministrstvu dali čas, da zagotovi finančna sredstva za dodatne time družinske medicine in za nagrajevanje zdravnikov za dodatno delo. Primarni zdravniki so namreč enotni, da je treba nujno doseči stoodstotno plačilo opravljenih storitev pri novo določenem normativu.

Ministrstvo ne na pogajanjih s partnerji v zdravstvu ne na kasnejši arbitraži glede tega ni uspelo najti skupnega jezik. Vlada pred odhodom na počitnice tako sprejema odgovornost za sprejetje aneksa, ki naj bi v letošnjem letu imel okoli pet milijonov finančnih posledic.

Kot je dejal Šabeder, pa je predlog aneksa, ki ga bodo danes obravnavali ministri, vendarle nastajal v sodelovanju s stroko. Po njegovih besedah so želje sicer vedno večje od zmožnosti, a ocenjuje, da so uspeli najti kompromis.

Vlada bo na današnji seji obravnavala strategijo na področju migracij. Z dokumentom bo začrtala osnovne usmeritve delovanja na tem področju, tako ko gre za zakonite kot tudi nezakonite migracije.