c S
Z Aparthotelom Triglav se je začela prenova bohinjskih hotelov 17.07.2019 14:05 Bohinj, 17. julija (STA) - Novi lastnik več bohinjskih hotelov, kriptomilijonar Damian Merlak, je v minulih mesecih že poskrbel za prenovo prvega od štirih hotelov, in sicer Aparthotela Triglav. Renoviran hotel s 27 apartmaji bo prve goste sprejel v ponedeljek. Potekajo pa tudi že pogovori za prenovo Hotela Zlatorog.

Kot je povedal vodja marketinga v turističnem podjetju Alpinia Enej Vitrih, so se renovacije aparthotela v Stari Fužini lotili že marca in jo v dobrih štirih mesecih tudi dokončali. Uredili so tako zunanjost kot notranjost, zamenjali streho in fasado, pode, prenovili kuhinje, kopalnice in ostalo opremo apartmajev.

Uredili so tudi restavracijo in jo oddali v najem, v njej pa bo takšna ponudba, kot je v okolici še ni. "Naš cilj je bil, da dvignemo nivo ponudbe," je povedal Vitrih in pojasnil, da gre za raven od treh do štirih zvezdic. Cena nočitev je sedaj višja, kot je bila v preteklih letih, je pa vanjo po novem vključen tudi zajtrk, ki ga bodo prav tako ponudili gostom.

Čeprav se marketinga prenovljenega hotela praktično še niso lotili, saj niso točno vedeli, kdaj bo prenova končana, so prejeli že vrsto rezervacij. "Prodaja tako zaenkrat dobro poteka," je ocenil Vitrih in dodal, da bodo na polno startali prihodnji teden, ko bodo sprejeli prve goste. Konec tedna pa bodo potekale še zadnje priprave in preverjanje, ali vse deluje, kot je treba. Slovesno prireditev ob odprtju nato načrtujejo šele konec julija.

Medtem potekajo tudi pogovori o prenovi ostalih hotelov, ki jih je kupil Merlak. Za Hotel Zlatorog, ki je zaprt že od leta 2011, izbirajo projektanta in upajo, da bo lahko ponovno zaživel čez tri leta. Hotel Bohinj je do novembra še v najemu, nato pa ga bodo prevzeli v upravljanje in izvedli renovacijo. Prenove pa bo potreben tudi Ski hotel na Voglu.

V Bohinju na prenovo čaka še en dolgo časa propadajoč hotel, in sicer Hotel Bellevue. Tega je marca 2017 kupilo Podjetje Pokljuka, ki je povezano z Gozdnim gospodarstvom Bled in ljubljansko nadškofijo ter je kasneje kupilo tudi hostel Pod Voglom. Medtem ko hostel z najemniki normalno obratuje in v njem potekajo le manjša vzdrževalna dela, pa Hotel Bellevue in celotno območje čakata celovita prenova.

Kot je povedal tehnični direktor Gozdnega gospodarstva Bled Aleš Kadunc, je del objektov predviden za rušenje, del pa za rekonstrukcijo, spomeniško zaščitena zgradba hotela pa je zgodba zase. "Smo v fazi usklajevanja in priprave dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja," je pojasnil Kadunc.

Začetek gradbenih del bo odvisen predvsem od projektnih pogojev in soglasij, pri čemer je še nekaj neznank glede spomeniško zaščitenega objekta. Tako še ni jasno, ali bodo prihodnje leto lahko začeli z gradbenimi deli. "Želimo, da se zadeve uredijo kakovostno in da bo objekt skladen z okoljem, tako v prostorskem smislu kot v tem, da bo dobro sprejet pri lokalnem prebivalstvu," je poudaril.

Kadunc sam sicer ne dela na področju turizma. Kot laik pa ocenjuje, da je za Bohinj kot destinacijo vsekakor koristno, da se propadajoči hoteli uredijo in nočitvene zmogljivosti prenovijo, saj tovrstnih zmogljivosti v kraju manjka in je povpraševanje večje od ponudbe. "Ob sodelovanju mislim, da bomo vsi akterji s tem pridobili," je izpostavil.