c S
Eurostat nekoliko zvišal oceno junijske inflacije v območju evra 17.07.2019 11:31 Luxembourg, 17. julija (STA) - Letna inflacija v območju z evrom je junija dosegla 1,3 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke več od prvotne ocene evropskega statističnega urada Eurostat in prav toliko več kot maja. V EU je inflacija medtem dosegla 1,6 odstotka in s tem ostala na majski ravni.

V primerjavi z junijem lani je bila letna inflacija v območju skupne valute nižja za 0,7 odstotne točke, v EU pa za 0,5 odstotne točke, je danes objavil Eurostat.

Najnižja je bila junijska letna inflacija v Grčiji (0,2 odstotka), na Cipru (0,3 odstotka) ter na Danskem in Hrvaškem (0,5 odstotka). Najvišja je bila na drugi strani inflacija v Romuniji (3,9 odstotka), na Madžarskem (3,4 odstotka) in v Latviji (3,1 odstotka).

V največjih evropskih gospodarstvih je dosegla 1,5 odsottka v nemčiji, 1,4 odstotka v Italiji, 0,8 odstotka v Italiji, 0,6 odstotka v Španiji in 2,3 odstotka na Poljskem.

V Sloveniji je letna inflacija junija dosegla 1,9 odstotka in bila za 0,4 odstotne točke nižja kot junija lani.

Največji delež k junijski inflaciji so prispevale storitve, sledili pa sta skupina hrana, alkohol in tobak ter industrijski proizvodi ob neupoštevanju tistih za energetiko.