c S
Gradbeništvo v območju z evrom in v EU maja s padcem 17.07.2019 11:31 Luxembourg, 17. julija (STA) - Obseg gradbenih del se je tako v območju z evrom kot celotni EU maja na mesečni ravni zmanjšal za 0,3 odstotka. V medletni primerjavi pa se je v območju z evrom obseg povečal za dva odstotka, v EU pa za 2,5 odstotka. Slovenija je po podatkih evropskega statističnega urada s 4,1-odstotno mesečno in 11,1-odstotno rastjo beležila eno večjih zvišanj.

Obseg del na gradbenih inženirskih objektih se je maja na mesečni ravni v območju evra zmanjšal za 0,8 odstotka in v EU za 0,5 odstotka, medtem ko so se dela na stavbah v območju evra zmanjšala za 0,3 odstotka in v EU za 0,2 odstotka.

Kot so zapisali na evropskem statističnem uradu Eurostat, so največje padce obsega gradbenih del na mesečni ravni zabeležile Romunije (-7,6 odstotka), Finska (-3,1 odstotka) in Švedska (-2,9 odstotka), gradbeništvo pa je zraslo v Sloveniji (+4,1 odstotka), Franciji (+1,9 odstotka) in na Nizozemskem (+1,4 odstotka).

Na letni ravni pa se je v območju evra obseg del na gradbenih inženirskih objektih povečal za 2,3 odstotka in v EU za 4,7 odstotka, medtem ko se je v evrskih državah gradnja stavb enako kot v celotni EU povečala za dva odstotka.

Največjo rast obsega gradbenih del v tej primerjavi so zabeležile Madžarska (+26,2 odstotka), Romunija (+23,8 odstotka) in Slovenija (+11,1 odstotka), padec pa so zabeležile Finska (-1,6 odstotka) in Belgija (-1,5 odstotka).

Eurostat je danes objavil tudi revidirane podatke za april, ko se je obseg del na mesečni ravni v območju z evrom znižal za 1,7 odstotka, v EU pa za 1,3 odstotka.