c S
Evropske borze začele s padci 17.07.2019 10:45 London/Frankfurt/Pariz, 17. julija (STA) - Osrednje evropske borze so dan začele z rahlimi padci. Vlagatelji po navedbah tujih tiskovnih agencij premlevajo, ali se utegne ameriška centralna banka v luči spodbudnih makroekonomskih novic odločiti, da obrestne mere ta mesec vendarle ne zniža, vnovič pa so se okrepili tudi strahovi glede brexita brez dogovora.

Frankfurtski indeks DAX je blizu izhodišča, pariški CAC 40 je 0,12 odstotka v minusu, londonski FTSE 100 pa je 0,22 odstotka pod izhodiščem.

Vlagatelji, ki so bili že skoraj prepričani, da bo odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve na seji konec meseca znižal ključno obrestno mero, so zdaj po zadnjih ugodnih objavah iz ameriškega gospodarstva spet bolj skeptični.

Istočasno pa se v luči izjav obeh kandidatov za novega vodjo konservativne stranke in s tem britanskega premierja Borisa Johnsona in Jeremyja Hunta, da irsko varovalo v sporazumu med EU in Združenim kraljestvom zanju ni sprejemljivo, spet krepijo strahovi, da se zna zgoditi črni scenarij izstopa države iz EU brez dogovora.

V rdečem je končala tudi večina indeksov v Aziji. Tokijski indeks Nikkei je izgubil 0,31 odstotka, hongkonški Hang Seng 0,20 odstotka, šanghajski osrednji indeks pa prav tako 0,20 odstotka. Seulski Kospi je končal 0,91 odstotka pod gladino, le sydneyjski All Ordinaries je pridobil 0,42 odstotka.