c S
Prodaja novih avtomobilov v EU v prvi polovici leta s triodstotnim padcem 17.07.2019 09:29 Frankfurt, 17. julija (STA) - V EU so v prvi polovici leta prodali 8,2 milijona novih vozil, kar je 3,1 odstotka manj kot v enakem lanskem obdobju, kažejo podatki Evropskega združenja proizvajalcev avtomobilov (ACEA). Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je bila prodaja nižja v vseh večjih evropskih gospodarstvih, le v Nemčiji je zrasla za 0,5 odstotka.

V prvih šestih mesecih je bilo od vseh novih registriranih vozil 24,2 odstotka Volkswagnovih, kar je skoraj enako kot v enakem lanskem obdobju. Takrat se je delež nemškega velikana ustavil malenkost višje, pri 24,5 odstotka.

Volkswagnu sta na drugem in tretjem mestu sledila PSA in Renault, prvi s 16,7-odstotnim, drugi pa z 11-odstotnim deležem. Na četrtem mestu je bil s 6,6 odstotka Hyundai, na petem pa Fiat-Chrysler, ki je k statistiki novih registriranih vozil prispeval 6,5 odstotka.

Samo junija so v ACEA zabeležili 7,8-odstotni padec registracije novih vozil, prvič je bilo 1,45 milijona vozil. V združenju proizvajalcev padec pripisujejo predvsem negativnemu učinku koledarja.