c S
Počivalšek za razvoj preddvorskega turizma upa na dobrega investitorja 17.07.2019 07:15 Preddvor, 16. julija (STA) - Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je ob današnjem obisku Preddvora in tamkajšnjih podjetij izpostavil problematiko razvoja turizma v občini, ki ima na tem področju velik neizkoriščen potencial. Zato bi potrebovala dobrega investitorja.

"V zadnjih treh ali štirih desetletjih sem bil velikokrat na jezeru Črnava in sem spremljal vzpone in na žalost na koncu tudi padce tega bisera slovenskega turizma," je izpostavil minister in dodal, da ga je treba revitalizirati.

Verjame, da bo občina s svojimi prizadevanji za razvoj turizma vendarle uspešna. "Verjamem, da bomo s skupnimi močmi našli investitorja, ki bo ta biser popeljal nazaj po poti stare slave," je poudaril in dodal, da je pri tem treba najti sožitje oziroma partnerstvo med investitorjem in okolico.

Tudi preddvorski župan Rok Roblek je izpostavil, da je za razvoj turizma potreben tako zadosten kapitalski vložek kot tudi velika stopnja entuziazma in razumevanja pri razvoju turizma. "Mi žal v zadnjih letih nismo imeli ne enega ne drugega," je dejal župan in spomnil na špekulativni nakup strateških nepremičnin. "Potrebujejo pošteno, odkrito investicijo v razumen razvoj turizma," je ocenil.

Župan je ministru predstavil tudi investicijski potencial v Grad Dvor in ga seznanil s problematiko sprejemanja podrobnega prostorskega načrta za realizacijo obrtne cone, ki se vleče že enajsto leto, sedaj pa je predlog načrta pred sklepno fazo pošiljanja še zadnjim soglasodajalcem.

Zaradi dolgotrajnih postopkov je medtem že marsikateri lokalni podjetnik ušel v drugo občino, je povedal Roblek, ki si želi, da bi lahko čim prej uredili obrtno cono, ki je nujna za razvoj gospodarstva, saj bi tako lahko domači podjetniki in obrtniki v Preddvoru razvijali svoje zgodbe ter ustvarjali delovna mesta.

Minister je danes obiskal družinski podjetji Toporš in Deproma, ki sta po njegovem mnenju prototip tega, kako naj se razvijajo mala in srednje velika podjetja, in sicer z odločnim pristopom na podlagi dobrega poslovnega načrta.

Je pa minister danes tudi ugotovil, da je treba razpise ministrstva bolje promovirati in jih vsebinsko bolje zastaviti. "Pri njih marsikdaj zakompliciramo na način, da z razpisi ne moremo pomagati podjetjem na področjih, kjer pomoč najbolj potrebujejo," je pojasnil in dodal, da bodo opravili korekcije, tako da bodo razpisi imeli večji učinek.

Počivalšek, ki ga je v Preddvoru sprejela tudi poslanka Mateja Udovč, je danes obiskal še podjetje Jelovica hiše. Navdušil ga je njegov najnovejši produkt, in sicer eko hiša, ki lahko funkcionira brez priklopa na energetsko infrastrukturo. Zadovoljen je tudi, da se les v čim večjem obsegu skozi takšne produkte z dodano vrednostjo vrača na trg.

Jelovica ima začrtan tudi projekt izgradnje 130 stanovanjskih enot, vendar podrobni prostorski načrt, ki predstavlja pravno podlago, na občini doslej ni naletel na odprta ušesa, je še eno problematiko, ki si že dlje časa vleče v občini, opozoril župan.

"Nihče ni vprašal investitorja, kako bi investicijo izvedel. Letos pa smo ugotovili, da bi realizacija šla postopoma s postavljanjem vzorčnih hiš in bi bila končana šele v 20 do 30 letih, kar bi omogočalo sočasno gradnjo ostale potrebne infrastrukture," je pojasnil župan, ki je prepričan, da bodo glede na to jeseni vendarle našli dogovor glede projektov Jelovice.