c S
Lagardova odstopila s funkcij v IMF 17.07.2019 07:15 New York, 16. julija (STA) - Christine Lagarde je zaradi nominacije za predsednico Evropske centralne banke (ECB) odstopila z mesta direktorice Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Odstop bo začel veljati 12. septembra, do takrat pa še velja odločitev, da so njene naloge zamrznjene in da sklad začasno vodi David Lipton.

Lagardova je v izjavi, ki so jo danes posredovali iz IMF, zapisala, da je odločitev o odstopu sprejela, potem ko je postalo bolj jasno, kako dolgo bo trajal postopek njene nominacije za čelo ECB. Ocenjuje, da bo njen odstop pospešil postopke za iskanje novega generalnega direktorja IMF. Začasni generalni direktor IMF ostaja ameriški ekonomist Lipton.

Njena odločitev, da začasno ne opravlja nalog vodje sklada, ki jo je sprejela po nominaciji za predsednico ECB v začetku meseca, ostaja v veljavi do 12. septembra, ko začne učinkovati odstop s funkcij. Kot je pojasnila v odstopni izjavi, je namreč to najverjetnejši datum njenega zaslišanja pred pristojno komisijo Evropskega parlamenta.

Izvršni odbor IMF je v izjavi sporočil, da bodo takoj začeli s postopki za izbiro novega generalnega direktorja IMF ter da popolnoma zaupajo Liptonu, ki bo sklad vodil v vmesnem obdobju.

Voditelji članic EU so v okviru dogovora o vodilnih položajih v EU za predsednico ECB izbrali 63-letno Francozinjo Lagardovo. Nekdanja francoska finančna ministrica bo uradno imenovana, ko bodo svoje priporočilo podali finančni ministri članic unije in po posvetovanju z Evropskim parlamentom in Svetom ECB, a načeloma so to le formalnosti. Na položaju bo nasledila zdajšnjega predsednika ECB Maria Draghija, ki se mu mandat izteče novembra.

Predsednik ECB ima osemletni mandat in ne more biti ponovno imenovan. Centralna banka s sedežem v Frankfurtu odloča o pomembnih vprašanjih denarne politike v območju evra, med drugim določa višino obrestnih mer in skrbi za cenovno stabilnost.