c S
V reševanju Alitalite bo sodeloval koncern Atlantia 16.07.2019 14:16 Rim, 16. julija (STA) - Italijanski infrastrukturni koncern Atlantia, ki je v lasti družine Benetton in se je pod lupo javnosti znašel po lanskem zrušenju viadukta v Genovi, bo sodeloval v reševanju letalske družbe Alitalia, so v ponedeljek sporočili iz italijanskega železniškega upravljavca Ferrovie dello Stato (FS). Nadzor nad Alitalio sicer želi obdržati država.

Pri reševanju Alitalie se bosta državnemu koncernu FS, ki naj bi postal vodilni delničar Alitalie, in Atlantiji pridružila še ameriški letalski prevoznik Delta Air Lines ter finančno ministrstvo v Rimu. Večinski delež podjetja, ki je insolventen že več kot dve leti, bo ostal pod nadzorom države, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Atlatnia se je lani znašla na naslovnicah kot koncern, ki obvladuje upravljavca italijanskih avtocest Autostrade per l'Italia. Ta je upravljal tudi z viaduktom v Genovi, ki se je zrušil in pod sabo pokopal 43 življenj. Preiskava nesreče sicer še ni končana.

Koncern Atlantia sicer upravlja tudi z letališčem Fiumicino v Rimu, ki je domača baza Alitalie.

Skrajni rok za rešitev letalskega prevoznika so že večkrat prestavili, nazadnje se je iztekel v ponedeljek. Nekdaj državna letalska družba zaposluje 11.000 ljudi, potem ko je pred več kot dvema letoma razglasila insolventnost pa jo v zraku drži 900 milijonov evrov vredno prehodno posojilo države.

Država bo, kot je napovedal gospodarski minister in podpredsednik italijanske vlade Luigi Di Maio, ohranila nadzor nad Alitalio. S tem se želi Rim predvsem izogniti odpuščanju. Po poročanju medijev bi lahko imel FS v prihodnje v lasti 35-odstotni in finančno ministrstvo 15-odstotni lastniški delež.