c S
Zaupanje nemških vlagateljev julija še slabše 16.07.2019 14:01 Mannheim, 16. julija (STA) - Zaupanje vlagateljev v Nemčiji se je po močnem junijskem poslabšanju julija še nekoliko bolj skisalo, ugotavlja nemški Center za evropske raziskave (ZEW). Poslabšanje je posledica še naprej prisotne povečane negotovosti v svetovnem gospodarstvu, ki se že pozna na naročilih za nemška podjetja.

Kazalec zaupanja, ki ga izračunava ZEW, je julija glede na junij upadel za 3,4 točke na minus 24,5 točke, potem ko je junija glede na maj strmoglavil za 19 točk. Kazalnik je tako globoko pod dolgoletnim povprečjem, ki je pri 21,8 točke.

"Predvsem nadaljevanje negativnega trenda pri prejetih naročilih za nemško predelovalno industrijo je najverjetneje dodatno okrepilo negativno razpoloženje med finančnimi vlagatelji. Trajna zajezitev dejavnikov, ki povzročajo negotovost v izvozno usmerjenem sektorju nemškega gospodarstva, ni na vidiku," je v današnji objavi na spletni strani inštituta zapisal predsednik ZEW Achim Wambach in omenil zaostrovanje konflikta med ZDA in Iranom, nadaljevanje kitajsko-ameriških trgovinskih napetosti in še vedno povsem odprt scenarij glede izstopanja Združenega kraljestva iz EU.

Rahlo je po močnem junijskem padcu padel tudi kazalnik, ki meri gospodarska pričakovanja v območju z evrom, in sicer za 0,1 točke na minus 20,3 točke. Kazalnik, ki meri ocene trenutnega stanja v območju z evrom, pa je upadel za 6,9 točke na minus 10,6 točke.