c S
OECD in Evropska komisija nadaljevali pregled slovenskega sistema javnega naročanja 16.07.2019 15:11 Ljubljana, 16. julija (STA) - V Sloveniji se je v drugem tednu julija na drugi tovrstni misiji mudila skupina strokovnjakov iz Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) in Evropske komisije in nadaljevala s pregledom sistema javnega naročanja s ciljem njegovega izboljšanja. V delu misije je sodelovalo okoli 30 predstavnikov državnih in lokalnih ustanov.

Cilj tokratne misije, katere nosilec na slovenski strani je ministrstvo za javno upravo, je bil izmenjava ugotovitev, zbranih na prvi misiji, in izvedba dodatnih poglobljenih intervjujev ter delavnic za nadaljnje raziskovanje sistema javnih naročil v Sloveniji, so poudarili na ministrstvu.

Predstavniki OECD in Evropske komisije so s predstavniki državnih in lokalnih institucij tako razpravljali o možnostih novih in ustvarjalnih rešitev za izboljšanje sistema javnega naročanja.

"Ta obisk je bil odličen primer uporabe novih in inovativnih pristopov pri reševanju kompleksnih problemov ... V Pariz smo se vrnili z boljšim razumevanjem celotnega sistema in številnimi idejami, kako ga izboljšati in preoblikovati," je ob zaključku misije dejal Kevin Richman iz OECD.

Na ministrstvu za javno upravo menijo, da je projekt pomemben ne le v smislu sistematične ureditve sistema javnih naročil v Sloveniji, ampak tudi širše za EU, saj je zakonodajni okvir v vseh državah praktično enak.

"V projekt sistemskega razmišljanja o prenovi sistema javnih naročil so vključene različne interesne skupine, kar kaže, da se ključni deležniki zavedajo njegovega pomena, hkrati želijo sodelovati v njem in tudi pri sami uvedbi izboljšav," so ob obisku OECD še zapisali na ministrstvu.

Projekt Evropska komisija podpira v okviru programa podporne službe za strukturne reforme, v katerem je Slovenija aktivna že praktično od njene ustanovitve leta 2015, temelji pa na mednarodnem programu OECD Sistemski pristopi za izzive v javnem sektorju.