c S
Renault v polletju s skoraj sedemodstotnim padcem prodaje 16.07.2019 13:10 Pariz, 16. julija (STA) - Francoski avtomobilski velikan Renault je v prvi polovici leta prodal 1,94 milijona vozil, kar je 6,7 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Slabšo prodajo v podjetju pripisujejo upočasnitvi na razvijajočih se trgih. Renaultov direktor prodaje Olivier Murguet je sicer prepričan, da bo prodaja v drugi polovici leta boljša.

Kot Renaultovo poročilo povzema francoska tiskovna agencija AFP, je Renault v prvih šestih mesecih slabšo prodajo pripisal tudi gospodarskim sankcijam ZDA proti Iranu ter upočasnitvi prodaje v Argentini, na Kitajskem ter v Turčiji.

"Za drugo polovico leta pričakujemo rast prodaje, predvsem zaradi predstavitve novih modelov vozil," Murgueta povzema AFP. V Rusiji bo Renault začel s prodajo novejših športnih terenskih vozil Arkana, v Indiji bo stekla prodaja sedemsedežnih vozil Tribier, na Kitajskem pa modela City Z-KE. V Evropi je Renault že nadgradil modele, kot so Clio, Captur in električni avtomobil Zoe.

Kot poroča AFP, je Renault v polletju zabeležil boljšo prodajo kot francoski konkurent PSA. Slednji je v ponedeljek poročal, da je v šestih mesecih prodal 1,9 milijona vozil, kar je 12,8 odstotka manj kot v enakem lanskem obdobju.

Globalni avtomobilski trg se je sicer v prvih šestih mesecih leta skrčil za 7,1 odstotka, še dodaja agencija.