c S
Huawei Italiji obljublja milijardne investicije 16.07.2019 07:09 Milano, 15. julija (STA) - Kitajski telekomunikacijski velikan Huawei namerava v Italijo v prihodnjih treh letih vložiti 3,1 milijarde dolarjev (2,75 milijarde evrov). Tako naj bi neposredno ustvaril 1000 delovnih mest, še 2000 pa naj bi jih nastalo pri dobaviteljih, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Huawei ima v zadnjih mesecih velike težave s poslovanjem v ZDA. Med drugim mu ameriški predsednik Donald Trump skuša preprečiti sodelovanje pri izgradnji omrežij 5G po vsem svetu, češ da njegova oprema omogoča vohunjenje kitajskim oblastem.

V Italiji je Huawei prisoten že 15 let. V prihodnjih treh letih namerava svojo zavezanost državi potrditi, med drugim z 1,2 milijarde evri, vloženimi v marketing, in 52 milijoni za raziskave in razvoj, je danes povedal glavni izvršni direktor Huawei Italia Thomas Miao.

Rim je oktobra lani s prodajo frekvenc 5G zaslužil 6,6 milijarde evrov, Huawei pa ga je danes pozval k "transparentni, učinkoviti in pošteni" uporabi t. i. zlate moči. Gre za zakonodajo, ki državi omogoča poseg v zasebni sektor z namenom ubraniti nacionalno varnost. Kot je danes opozoril Miao, bi morala enaka pravila veljati za evropske in neevropske ponudnike.