c S
V Nemčiji nove stavke pri Amazonu 16.07.2019 07:09 Frankfurt, 15. julija (STA) - Ameriški velikan spletne trgovine Amazon se v Nemčiji znova sooča s stavkami in protesti. Ti spremljajo razprodajo, imenovano Prime Day, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V dopoldanski izmeni je danes stavkalo več kot 2000 zaposlenih pri Amazonu v Nemčiji, je sporočil sindikat Verdi. Prizadetih je bilo sedem lokacij. Protesti so potekali pod sloganom Nič več popustov na naše plače.

V akciji Prime Day Amazon svojim strankam, ki plačujejo za naročniško storitev Prime, nudi posebne dodatne popuste. Nemčija je po ZDA drugi največji Amazonov trg.

Medtem je okoli 40 članov nevladne okoljevarstvene organizacije Greenpeace protestiralo pred Amazonovim logističnim centrom v kraju Winsen nedaleč od Hamburga in že v nedeljo okupiralo streho stavbe. V organizaciji protestirajo proti uničevanju izdelkov, ki jih kupci vrnejo.

Stavka se bo nadaljevala tudi v torek.

Pri Amazonu so sicer navedli, da stavka le manjši delež zaposlenih. Delovanje podjetja naj tako ne bi bilo prizadeto.

Stavkajoči zaposleni zahtevajo pravico do kolektivne pogodbe ter višje plače. Amazon ima v Nemčiji 11 logističnih centrov in zaposluje okoli 13.000 ljudi.