c S
Na kratko iz gospodarstva 16.07.2019 07:09 Ljubljana, 15. julija (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Podjetje Keko - Varicon iz Žužemberka, ki ima okoli 150 zaposlenih in je eno vodilnih svetovnih podjetij za izdelavo prenapetostne zaščite in zaščit proti EMI in RFI motnjam, je v teh dneh dobilo novega lastnika, poroča portal Siol. Do zdaj je bilo podjetje iz Suhe krajine v lasti skupine MSIN, ki je v lasti Marka Moharja in Matjaža Satlerja in pod okriljem katere delujejo še družbe Cetis, EGP Škofja Loka, KIG in Donit Tesnit, ta pa ga je zdaj prodala ameriški družbi Bourns s sedežem v Kaliforniji. Gre za enega največjih proizvajalcev avtomobilskih elektronskih komponent, zaščitnih vezij, magnetnih in uporovnih izdelkov ter senzorjev in kontrol, po svetu pa zaposluje več kot 7000 ljudi. Novi lastniki so po pisanju Siola že prevzeli vodenje podjetja. Dosedanji prvi mož Tomaž Bojko bo po novem opravljal funkcijo prokurista, na položaj direktorja pa sta bila imenovana Američan Robert Craig Shipley in Madžar Laszlo Szilard Nagy. Keko - Varicon je v lanskem rekordnem letu ustvaril deset milijonov evrov prihodkov od prodaje in okoli pol milijona evrov čistega dobička.

Slovenski distributer znamke Mercedes, družba Autocommerce, ki je nekoč sodila v holding ACH, naj bi kmalu dobila novega lastnika, poročajo Finance. Interesentov naj bi bilo po neuradnih informacijah več, kot najverjetnejši kupec pa se omenja švicarski avtomobilski megatrgovec Emil Frey. Posel naj bi bil zdaj v sklepni fazi, vrednost prevzema pa naj bi se po neuradnih informacijah gibala med 25 in 30 milijoni evrov. Največji lastniki Autocommercea so prek družbe ACH 2, ki je nastala ob delitvi premoženja lastnikov nekdanjega ACH, Rasto Oderlap, Damjan Vuk in Janko Šemrov. Ti skupaj obvladujejo skoraj 90 odstotkov družbe.

Ljubljanska družba Adacta, ki velja za vodilnega partnerja Microsofta v Sloveniji, a se v zadnjem času vse bolj osredotoča na razvoj rešitev na področju zavarovalništva, se bo po pisanju portala Siol v kratkem razdelila na dva dela. Trženje Microsoftovih rešitev, ki še vedno prinaša glavnino prihodkov, bodo prenesli na podjetje Adacta Dynamics, ki ga bo vodil Blaž Sterle, razvoj in prodaja zavarovalniških rešitev, pa bosta delovala pod okriljem podjetja Adacta Fintech. Vodil ga bo Zoran Slanič. Novo organizacijo skupine, ki deluje tudi na Hrvaškem, v Srbiji in Rusiji, samo v Sloveniji pa zaposluje več kot 200 ljudi, bodo predvidoma vzpostavili do konca jeseni. Vpleteni zagotavljajo, da za njihove naročnike in zaposlene ne bo nobene spremembe. Po pisanju Siola se glavna direktorja in največja lastnika Adacte Andrej Fajfar in Tomaž Volk po 30 letih poslovno razhajata. Po neuradnih informacijah portala sta ugotovila, da se njuna pogleda na prihodnji razvoj Adacte preveč razlikujeta.

Hrvaška agencija za varstvo tržne konkurence je odobrila koncentracijo Petrola in dela poslovanja hrvaške družbe Crodux Plin, ki se nanaša na prodajo utekočinjenega naftnega plina. Že maja je hrvaški varuh konkurence prižgal zeleno luč za Petrolov prevzem dejavnosti prodaje elektrike omenjenega podjetja. Novica o prodaji Crodux Plina, ki je bilo doslej v lasti upokojenega generala Ivana Čermaka, slovenskemu energetskemu velikanu je v javnost prišla marca.

Uprava skupine Sij je na mesto direktorja družbe Sij Elektrode z Jesenic imenovala Giuseppeja Lombardija. Ta ima po navedbah Sija več kot 15 let izkušenj na področju vodenja proizvodnje, operacij in optimizacije procesov v različnih družbah v kemični in strojni industriji. Do prihoda v Sij je od leta 2011 delal kot direktor proizvodnje bakrene in vlečene žice v nemški družbi Aurubis. Dosedanji direktor družbe SIj Elektrode Andrej Pogačnik bo medtem še naprej vodil družbo Sij SUZ.

V sodni register je bila danes na podlagi sklepov aprilske skupščine družbe KD Group vpisana pripojitev družb KD Kapital in KD Kvart h KD Group. Z današnjim dnem lahko tako upravičeni delničarji podajo zahtevo, da družba prevzame njihove delnice z oznako KDHR za plačilo denarne odpravnine v višini 86,67 evra za vsako delnico z oznako KDHR. Upravičenci morajo zahtevo dati v roku treh mesecev, torej do vključno 15. oktobra, je razvidno iz objave na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Skupščina Zavarovalnice Sava je v petek med drugim za revizorja poslovanja za leta 2019, 2020 in 2021 imenovala družbo KPMG Slovenija ter dala soglasje k prodaji obstoječe poslovne stavbe zavarovalnice na Cankarjevi 3 v Mariboru in izgradnji nove poslovne stavbe družbe v Mariboru, izhaja iz današnje objave na spletni strani Ajpesa.

Pri medbančnih obrestnih merah čez noč bo z 2. oktobrom zdaj veljavno obrestno mero eonia (Euro OverNight Index Average) nadomestila obrestna mera estr (Euro short-term rate). Eonia bo sicer v uporabi še do konca leta 2021, vendar bo v vmesnem obdobju izračunavana na način estr + fiksni pribitek 8,5 bazičnih točk. Na Banki Slovenije sicer ugotavljajo, da je v Sloveniji zneskovni delež pogodb, ki so vezane na eonio, nizek. Glavnina finančnih instrumentov je namreč vezana na euribor, kjer pa reforme še niso dokončne. Kot so v sporočilu za javnost navedli v centralni banki, aktivnosti za reformo euriborja pri Evropskem inštitutu za denarne trge že potekajo, euribor pa se bo po novem izračunaval po hibridni metodologiji, ki bo omogočala, da se obrestna mera vsaj deloma izračunava na podlagi transakcij. V izračun bodo upoštevani tudi grosistični viri drugih finančnih institucij, ki jih kreditne institucije pridobijo na nezavarovanem denarnem trgu. Hibridna metodologija za izračun euriborja bo v polni meri stopila v veljavo do konca leta 2019.