c S
Radenski Dosor vstopna točka za avstrijskega upravitelja domov za starejše Senecura 15.07.2019 15:38 Radenci, 15. julija (STA) - Senecura, največji zasebni upravitelj domov za starejše v Avstriji, ki je od poletja 100-odstotni lastnik radenskega Dosorja, ima slednjega za vstopno točko v Sloveniji. Tu nameravajo zgraditi mrežo manjših domov in tudi tu napovedujejo, da bodo nastopali s podjetniško filozofijo Blizu ljudem.

Največjo priložnost za vstopno točko je po besedah Antona Kellnerja, člana uprave Senecure, ta videla ravno v Dosorju zaradi kakovostne oskrbe in nege starejših, dobrih delovnih razmer, ugodne lege ter njegovega ugleda v slovenskem prostoru.

Dosorju, tako Kellner, novi lastnik omogoča finančno stabilnost, veča gospodarsko učinkovitost ter prinaša specifična znanja in veščine. Do konca leta želijo oboji predvsem spoznati postopke delovanja in procese drug drugega, jih začeti približevati in prepletati.

Tudi dolgoletna direktorica Dosorja Mateja Hauser je na novinarski konferenci povedala, da so zadovoljni, ker imajo novega lastnika, saj so potrebovali finančno vzdržnost, ker bi zaradi visokih obveznosti najverjetneje zašli v precejšnje finančne težave.

"Izboljšana je kapitalska ustreznost, ocenjujem, da bodo imele boljše možnosti za razvoj storitev družbe, ki bodo povezane v verige in bodo izkoriščale ekonomske učinke, poleg tega pa je Dosor v tem času dosegel vrhunec razvoja storitev in produktov, zato je povezava s tako veliko in evropsko razširjeno skupino zelo dobra priložnost za naš strokovni razvoj in za stanovalce," je poudarila Hauserjeva.

Kellner se je njej in javnosti opravičil zaradi neposrečenega komuniciranja ob prevzemu doma in odločno povedal, da delo Hauserjeve zelo cenijo in da ostaja v dosedanji vlogi, uradno kot vodja doma. Direktorji družbe pa so v sodnem registru, tako kot v vseh drugih Senecurinih, trije predstavniki matične družbe.

"Glede na profesionalnost in rezultate Dosorjeve ekipe zagotavljamo, da bo dosedanja direktorica Mateja Hauser s svojo ekipo nadaljevala uspešno delo in skrb za stanovalce," je povedal Kellner.

Po njegovih besedah filozofija Blizu ljudem predstavlja osnovo za uspešno sožitje med stanovalci, družinskimi člani, osebjem družbe in zaposlenimi, pri čemer je v središču vedno človek, aktivno sodelovanje pa napovedujejo tudi z lokalno skupnostjo in gospodarstvom.

Senecura, ki je del francoske multinacionalke Orpea, v Avstriji upravlja s 84 ustanovami za zdravstveno nego, oskrbo in varstvo, na Češkem z 19 domovi, precej jih imajo tudi v Švici.

Dosor je bil v polovični lasti občine Radenci, ki ga je Senecuri prodala na dražbi za 1,5 milijona evrov, izklicna cena je bila 1,2 milijona evrov. Drugo polovico je imela avstrijska Heta, ki je kot slaba banka prevzela dolgove in projekte nasedle banke Hypo. Kellner je povedal, da so prevzeli vse Hetine obveznosti v višini 7,6 milijona evrov.

Dosor, v katerem je 178 postelj in okoli 100 zaposlenih, so zgradili v javno-zasebnem partnerstvu, prvi stanovalci so se vanj vselili leta 2008. Takrat je bila banka Hypo v največjih težavah in ostala so nepoplačana posojila za gradnjo, tako so na Heto prešli dolgovi in polovica doma. Leta 2017 je bilo dolgov še 8,4 milijona evrov, lani pa še slabih 8 milijonov.

Secura je avgusta lani od ministrstva za delo dobila koncesijo za 310 postelj v domovih, ki jih gradijo v Komendi, Starem trgu pri Ložu, Žireh, Železnikih in Pivki.