c S
Nemški svetovalci ministru priporočajo energetsko davčno reformo 15.07.2019 14:55 Berlin, 15. julija (STA) - Odbor akademskih svetovalcev je nemškemu gospodarskemu ministru Petru Altmaierju priporočil energetsko davčno reformo, v okviru katere bi premislili obstoječi sistem obdavčitev izpustov ogljika. V poročilu, ki ga je pripravil odbor, pozivajo k tržno usmerjenemu modelu, ki bi znižal davke na elektriko ter odpravil davke za obnovljive vire.

Izpad sredstev, ki bi nastal z znižanjem davkov, ki bo po mnenju svetovalcev lahko nadomestili z višjimi cenami kuponov v emisijskem trgovanju, poroča nemška tiskovna agencija dpa. S tem želijo prebivalce in podjetja spodbuditi, da bi povečali investicije v ukrepe za nižanje izpustov in varovanje okolja.

Z višjimi cenami za izpuste ogljikovega dioksida bi se proizvajalci odpovedali kopanju in kurjenju lignita, saj njegova uporaba ne bi bila več dobičkonosna, je ocenil Klaus Schmidt iz odbora svetovalcev.

Nemčija namerava sicer do leta 2038 opustiti pridobivanje elektrike iz premoga, išče pa tudi druge ukrepe, s katerimi bi lahko dosegla zastavljene okoljske cilje.