c S
Nemško gospodarsko ministrstvo rast v drugem četrtletju označilo za počasno 15.07.2019 13:12 Berlin, 15. julija (STA) - Nemško gospodarsko ministrstvo je ocenilo, da je bila gospodarska rast v največjem gospodarstvu območja evra v drugem četrtletju po doslej znanih ekonomskih kazalnikih počasna, potem ko je bila v prvem četrtletju presenetljivo močna. Največje tveganje gospodarski rasti predstavljajo predvsem trgovinski spori, so opozorili.

Nemčija se je konec lanskega leta za las izognila recesiji, nato pa v prvem letošnjem četrtletju presenetila z 0,4-odstotno gospodarsko rastjo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Podatki za drugo četrtletje še niso znani, je pa ministrstvo že ocenilo, da bo rast šibka. To kažejo predvsem slabi kazalniki iz sektorja storitev, težave ima tudi industrijski sektor.

Nemško gospodarstvo ima težave predvsem zaradi zunanjih vplivov, med drugim trgovinskih sporov, brexita in geopolitičnih napetosti, ki zavirajo povpraševanje.

Nemška vlada in analitiki so zato v minulih mesecih že poslabšali njihove napovedi za letošnje leto, ko naj bi rast dosegla približno pol odstotka.