c S
PSA v polletju s padcem prodaje zaradi težav v Iranu in na Kitajskem 15.07.2019 10:55 Pariz, 15. julija (STA) - Francoski avtomobilski velikan PSA, ki ima med drugim v lasti znamki Citroen in Peugeot, je v prvem polletju beležil padec prodaje avtomobilov, predvsem na račun težav v Iranu in na Kitajskem. Prodaja avtomobilov je na letni ravni upadla za 12,8 odstotka na 1,9 milijona vozil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

PSA je, da bi se izognil morebitnim sankcijam ZDA, prekinil s poslovanjem v Iranu, medtem ko se na Kitajskem soočajo s padcem prodaje. V prvem polletju so na Kitajskem in v jugovzhodni Aziji prodali 64.000 vozil, kar je 60 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani.

Avtomobilski velikan je ob objavi rezultatov prodaje v prvih šestih mesecih leta poudaril, da že pripravljajo načrt, kako bodo s partnerji rešili nastale težave.

Prodaja je občutneje upadla tudi na nekaterih drugih trgih, recimo v Turčiji in Argentini, kjer je upadla za 45 oz. 50 odstotkov. V Evropi je PSA prodal 1,86 milijona vozil, kar na letni ravni predstavlja 11-odstotno rast.