c S
V zdravniških vrstah pozdravljajo izbiro zdravnika za prvega moža ljubljanskega kliničnega centra 13.07.2019 12:43 Ljubljana, 12. julija (STA) - V zdravniških vrstah so pozdravili odločitev sveta Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, da je za novega generalnega direktorja izbral Janeza Poklukarja, po izobrazbi zdravnika. Kot dobro izbiro za novega prvega moža največje slovenske bolnišnice ga vidi tudi predsednik parlamentarnega odbora za zdravstvo Franc Trček.

"To, da je bil na mesto generalnega direktorja izbran kandidat, ki se je izkazal s svojimi rezultati in dosedanjim dobrim strokovnim in vodstvenim delom, ne pa nekdo, ki je politično všečen in ima povezave s politiko, kot se vse prepogosto dogaja pri imenovanjih direktorjev javnih zavodov, je s političnega vidika pozitiven znak za zdravstveni sistem," so ocenili v Zdravniški zbornici Slovenije.

Ob tem so poudarili, da tudi številne mednarodne študije potrjujejo, da so med najbolj uspešnimi pri vodenju zdravstvenih ustanov prav zdravniki. Med drugim se v zavodih, ki jih vodijo zdravniki, izboljša kakovost oskrbe, upravljanje virov, družbena odgovornost, poveča se zadovoljstvo zaposlenih, zmanjša fluktuacija in izgorelost ter izboljša informatizacija procesov. Direktorji, ki imajo medicinsko izobrazbo, pri zaposlenih veljajo za bolj vredne zaupanja, njihovo klinično znanje pa pripomore k boljšemu odločanju, so ugotovitve študije povzeli v zbornici.

Vse to je Poklukar po oceni zbornice v veliki meri uspel udejanjiti že v bolnišnici na Jesenicah, ki jo je vodil preteklih pet let.

Poklukar kot zdravnik zagotovo dobro pozna razmere in način dela v zdravstvu, je za STA ocenil predsednik enote zdravniškega sindikat Fides v UKC Milenko Stanković. "Poznamo tudi njegov pozitiven odnos do zaposlenih, ne samo do zdravnikov in sester, ampak tudi do drugega osebja, kar je za nas spodbudno," je dejal.

Z novim vodstvom si v sindikatu želijo korektnega in konstruktivnega sodelovanja. Kot je poudaril Stanković, so vedno za argumentirane pogovore, prav tako pa želijo, da se dogovorjene stvari tudi izpeljejo. "Če bo znal prisluhniti, bi se znale stvari razvijati v pozitivni smeri," je ocenil.

Upa tudi, da bo lahko pozitivne rezultate dela z Jesenic prenesel tudi v Ljubljano. Ob tem je Stanković izpostavil, da bo kljub Poklukarjevim večletnim izkušnjam na čelu zdravstvenega zavoda voditi največje slovensko bolnišnico zagotovo velik izziv.

Med drugim se bo po besedah Stankovića novo vodstvo moralo soočati z različnimi interesi, urediti bo treba ustrezno plačevanje storitev s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in reorganizirati delovne procese. Ob tem je izpostavil problematiko neplačanih nadur, ki jo je prejšnje vodstvo pod Alešem Šabedrom, zdaj ministrom za zdravje, začelo postopoma reševati in izplačevati v skladu s finančnimi zmožnostmi.

V sindikatu pričakujejo nadaljevanje teh korakov, ne samo pri zdravnikih, ampak tudi pri drugem kadru. Stanković je opozoril še na pomanjkanje zdravnikov in medicinskih sester. "Urediti je treba delovne razmere. Pričakujemo, da bodo nadaljevali z uveljavitvijo standardov in normativov, ki so pomemben del delovnih pogojev, s katerimi so zdravniki zelo nezadovoljni," je poudaril.

Med njimi je tudi predstojnik oddelka za kirurgijo srca in ožilja ter priznani srčni kirurg Tomislav Klokočovnik, ki je pred dnevi napovedal sodelovanje z beograjskim Inštitutom za kardiovaskularne bolezni Dedinje. Že februarja, po kritičnem pismu nekaterih kolegov z njegovega oddelka, je napovedal, da se bo poslovil od dela v UKC. Odpovedi še ni dal, do 11. avgusta pa je na dopustu.

Vodstvu kliničnega centra je ponudil tri možnosti sodelovanja, sedaj pa upa, da ga bo Poklukar po nastopu mandata avgusta poklical, da se poskušajo dogovoriti.

"Je mlad, ima potencial, je sposoben in priljubljen. Upam, da bo tudi tako moder, da bo videl, da brez kadrov mojega kalibra klinični center tudi ne more in da bomo našli skupno točko v dobro slovenskih bolnikov," je Klokočovnik za STA še ocenil Poklukarja.

Sicer je kot dobro izbiro Poklukarja ocenil tudi predsednik odbora DZ za zdravstvo, sicer poslanec Levice. "Odkar se ukvarjam z izzivi javnega zdravstva, je predlagani kandidat oseba, ki je name pustila enega od najbolj pozitivnih vtisov. Je delaven, resen, imaš občutek, da je pošten, zna pristopiti do ljudi," je Poklukarja sta STA ocenil Trček.

Da prihaja iz zdravniških vrst, je po oceni predsednika odbora lahko novemu direktorju v pomoč, poleg tega se je dokazal z uspešnim vodenjem Splošne bolnišnice Jesenice.

Ob tem je Trček, sicer poslanec Levice, še spomnil, da se bo Poklukar ob prevzemu vodenja kliničnega centra srečal z ekonomijo veliko večjega obsega in številnimi močnimi osebnostmi. V največji slovenski bolnišnici z več kot 8000 zaposlenimi bo namreč moral krmariti med različnimi zahtevami zaposlenih in izboljšati poslovanje.

Na vprašanje, ali meni, da bo Poklukar dobre prakse iz Jesenic uspel prenesti v prestolnico, je Trček dejal, da je en človek premalo in da potrebuje ekipo. V največji meri pa bo to po njegovih besedah odvisno od zakonodajne in izvršne veje oblasti, resornega ministrstva in bolj aktivnega vsebinsko analitičnega dela Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenje, prav tako pa tudi od resnosti stanovskih organizacij in sindikatov.

"Naše javno zdravstvo je preresna zadeva, da bi se z njim preigravali in poigravali, kot se je to dogajalo v preteklosti," je še dejal Trček.