c S
Piranski občinski svet ni potrdil investicije v ribiško pristanišče Seča 14.07.2019 15:33 Piran, 13. julija (STA) - Piranski občinski svet na četrtkovi redni seji ni potrdil investicijskega programa za ribiško pristanišče Seča in območje samega pristanišča. Tako bo občina izgubila okoli dva milijona evrov nepovratnih evropskih sredstev, vračati pa bo treba tudi druga sredstva, je opozoril direktor občinske uprave Aleš Buležan.

Celovita ureditev ribiške infrastrukture na omenjenem območju je bila ocenjena na 2,54 milijona evrov, pri čemer si je občina obetala 2,1 milijona evrov sredstev iz evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo.

S pomočjo evropskega sklada je občina že uredila ribiški pristanišči v Piranu in Strunjanu ter zanje pridobila 3,3 milijona evrov nepovratnih sredstev. S tokratno naložbo pa naj bi uredili neposredni in priobalni pas rta Seča na iztoku Jernejevega kanala, ki je namenjeno izvajanju ribogojstva in školjkarstva. Skladno s projektom naj bi poleg vrste sanacijskih del poglobili plovno pot v pristanišče, zgradili nov pomol dolžine 36 metrov ter uredili 15 priveznih mest za plovila dolžine med osmimi in 24 metri.

O potrebi po ureditvi območja je v občini vladalo soglasje že leta, a očitno so nesoglasja v sedanji sestavi občinskega sveta, kjer župan Đenio Zadković nima več podpore Gibanja za občino Piran, na čelu katerega je bil tudi izvoljen za prvega moža občine, bila prehuda.

Rdeča luč projektu pa ne bo ostala brez posledic. Kot je ob robu seje občinskega sveta opozoril Buležan, so nepovratna evropska sredstva v višini okoli dveh milijonov evrov izgubljena, saj bi jih morala občina koristiti še v tem letu. Poleg tega bo piranska občina morala vračati sredstva ministrstvu za kmetijstvo in tudi plačati penale.

Buležan je ob tem obžaloval, da se svetniki niso odločili podpreti investicije v degradirano območje, ter spomnil, da je občina za projekt do zdaj že porabila okoli 50.000 evrov.

Glede na to, da je vprašanje ureditve območja Seče povezano tudi z ureditvijo Jernejevega kanala, ki se steka v morje prav pri Seči, občina zdaj verjetno ne bo zakupila vodne pravice, je dodal Buležan. Skladno z dogovorom z ministrstvom za okolje in prostor bo tako slednje po pričakovanjih Buležana odstranilo vsa plovila iz kanala, občina pa bo izgubila pristanišče.