c S
Na kratko iz gospodarstva 12.07.2019 07:38 Ljubljana, 11. julija (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Francoska veriga Sodexo se umika iz Slovenije in bo svojo ljubljansko družbo, ki ponuja kosila in malice na 190 lokacijah po državi, prodala družbi CFZI. To sta pred kratkim ustanovili dolgoletna direktorica Sodexa Cvetka Franko in vodja financ in računovodstva Irena Zupan, k prevzemu pa sta povabili še pet vodilnih sodelavcev, je poročal spletni portal Siol.

Ljubljansko okrožno sodišče je danes sprejelo sklep o izročitvi nepremičnin v okviru nasedlega projekta gradnje stanovanjsko-poslovnega kompleksa Tobačna mesto predkupnemu upravičencu Igorju Pezdircu, je razvidno iz objave na spletnih straneh Ajpesa. Pezdirc je pred dnevi poravnal kupnino za 49 nepremičnin na tem območju. Rok za ugovor na sklep sodišča je 15 dni. Stečajni upravitelj družbe Imos G Grega Erman je sicer prodajno pogodbo za Tobačno mesto v vrednosti 25 milijonov evrov najprej sklenil z avstrijsko družbo EWO Bauträger, nato pa je pogodba prenehala veljati, ker je Pezdirc uveljavljal predkupno pravico in je stečajni upravitelj prodajno pogodbo sklenil z njim. Vnel se je sodni spor, po katerem je na podlagi odločitve ustavnih sodnikov višje sodišče na koncu dopustilo sklenitev prodajne pogodbe s Pezdircem. Toda Avstrijci so na to odločitev vložili ustavno pritožbo, ki jo bo ustavno sodišče obravnavalo prednostno.

Podjetje Gitone Adriatic je kupilo nekaj manj kot 54-odstotni delež v družbi Liburnia Riviera Hotela, ki obvladuje štiri hotele iz kompleksa Metropol v Portorožu. Delež je kupilo od družb SNH Alfa, SNH Beta, SNH Gama in SN Pectinatus, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Hrvaški portali pišejo, da Gitone Adriatic izvira iz Dunaja, da je bil ustanovljen prav za ta prevzem, nekateri pa neuradno navajajo, da za njim stoji nemška družba Lürssen, ki se ukvarja z gradnjo megajaht.

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je v primerjalnem testu nerafiniranega bučnega olja preverila kakovost osmih vzorcev bučnega olja, ki jih glede na anketo potrošniki najpogosteje kupijo. Večina vzorcev se je izkazala dobro, en izdelek pa je zaradi prevelike vsebnosti ostankov pesticidov dobil najslabšo možno oceno, saj ni primeren za uživanje, o čemer so obvestili tudi upravo za varno hrano. Po pojasnilih Nike Kremić se je izkazalo, da prav nobeno od analiziranih bučnih olj ni bilo popolnoma brez ostankov pesticidov, najvišja vrednost pa je bila presežena le pri enem vzorcu, so sporočili iz ZPS.

Avstrijski igralniški velikan Novomatic je pred kratkim prevzel novogoriški igralni salon Casino Princess. Koliko je znašala kupnina za salon, ki je bil v lasti turške skupine Princess Group International, kupci ne razkrivajo, je danes poročal časnik Primorske novice. V salonu s 190 igralnimi avtomati in eno elektronsko ruleto je 40 zaposlenih.

Ljubljanska borza je sporočila, da bodo v petek na borzi začeli trgovati s trimesečnimi in šestmesečnimi zakladnimi menicami, ki jih je država izdala danes in s katerimi se je skupaj kratkoročno zadolžila za 94 milijonov evrov. Trimesečne menice zapadejo 10. oktobra, šestmesečne pa 30. decembra.

Predsednik uprave Save Re Marko Jazbec je kupil 700 delnic družbe, kar predstavlja 0,0041 odstotka vseh delnic in 0,0045 odstotka delnic z glasovalnimi pravicami v osnovnem kapitalu družbe, v skupni vrednosti 11.760 evrov. Po transakciji ima Jazbec v lasti 5000 delnic družbe, delež njegovih glasovalnih pravic se je povečal z 0,0277 na 0,0323 odstotka, je danes prek spletne strani Ljubljanske borze sporočila družba.

Predsednik uprave družbe BTC Jože Mermal je na izboru najboljših menedžerjev in podjetij iz jugovzhodne in srednje Evrope Evropski najmenadžer & najkompanija prejel nagrado za življenjsko delo. Nagrado podeljujejo Neodvisna agencija za izbor naj menedžerjev, Evropsko združenje menedžerjev in časopis Euromanager, so sporočili iz BTC.