c S
Pred ESS bosta predloga pokojninske novele in novele zakona o urejanju trga dela 12.07.2019 07:49 Ljubljana, 12. julija (STA) - Ekonomsko-socialni svet bo obravnaval predlog pokojninske novele in novele zakona o urejanju trga dela, ki sta ju za obravnavo na seji pripravili pogajalski skupini v okviru sveta. Predlog pokojninskih sprememb ne predvideva zviševanja upokojitvene starosti, pač pa naj bi se pri moških odmerni odstotek postopno dvignil na 63,5 odstotka.

Pri moških bi se odmerni odstotek za pokojninsko osnovo za 40 let pokojninske dobe s 57,25 odstotka postopno dvignil na 63,5 odstotka, medtem ko za ženske tak odmerni odstotek že velja.

Predlog tudi navaja, da bi bila pokojnina za upravičenko ali upravičenca 1,36 odstotka višja za vsakega otroka, a največ za tri otroke. Pri tem naj bi postavili pogoj, da se upravičenka ali upravičenec ne upokoji predčasno. Še vedno pa bi ostala v veljavi tudi sedanja možnost, po kateri se lahko zaradi otroka upokoji prej.

Prva tri leta v delovnem razmerju po izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev bi upravičenec po predlogu poleg plače prejemal tudi 40 odstotkov pokojnine in po preteku treh let 20 odstotkov.

Temu delu pa nasprotuje Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije. Zavzemajo se namreč za takšno ureditev dvojnega statusa, po kateri bi upokojeni obrtnik lahko prejemal polno pokojnino, hkrati pa nadaljeval svojo dejavnost in plačeval 100-odstotne prispevke in davke.

Na sindikalni strani nimajo večjih pripomb.

Pri urejanju trga dela naj bi bilo več odprtih vprašanj. Dogovorili pa naj bi se za zvišanje minimalnega denarnega nadomestila za brezposelnost s 350 na 530 evrov.