c S
Članice EU s svojim predlogom proračuna za 2020 11.07.2019 07:04 Bruselj, 10. julija (STA) - Svet EU je danes v sestavi stalnih predstavnikov članic pri uniji sprejel svoj predlog proračuna povezave za 2020. Ta po višini porabe ne odstopa močneje od predloga Evropske komisije z začetka junija. Zdaj bo svoj predlog dal še Evropski parlament, nato pa bodo pogajanja predvidoma potekala skupaj s tistimi o novem večletnem proračunu EU.

Predlog članic višini proračuna postavlja pri 166,8 milijarde evrov v obveznostih in 153,1 milijarde evrov v plačilih. To je 0,6 odstotka oz. 3,3 odstotka več kot v letošnjem proračunu.

Predlog Evropske komisije medtem predvideva 168,3 milijarde evrov v obveznostih (+1,3 odstotka glede na letos) in 153,7 milijarde evrov v plačilih (+3,5 odstotka).

Predlog mora svet uradno potrditi še v sestavi ministrov, nato pa bo služil kot izhodišče za pogajanja z Evropskim parlamentom.

Kot so v sporočilu za javnost spomnili v Svetu EU, je povečanje proračunske porabe posledica pospešitve izvajanja raznih programov ob iztekanju večletnega finančnega obdobja 2014-2020, še posebej pri evropski kohezijski politiki. S tem naj bi preprečili nastajanje neplačanih obveznosti.

Zapisali so tudi, da dogovorjene številke temeljijo na predpostavki, da bo Združeno kraljestvo kljub izstopanju iz povezave do konca 2020 v polnosti sodelovalo pri financiranju in izvajanju proračuna unije.

"Proračun za prihodnje leto je zadnji v tekočem večletnem finančnem obdobju. Članice želijo, da je realističen in sledi potrebam. Predlogi sveta zagotavljajo ustrezno raven plačil in financiranja za ključne prioritete EU, kot so spodbujanje rasti in zaposlovanja, boj proti podnebnim spremembam ter upravljanje z migracijami," je povedal državni sekretar na finskem finančnem ministrstvu Kimmo Tiilikainen, ki bo tudi glavni pogajalec Sveta EU. Finska je namreč s 1. julijem prevzela predsedovanje EU.

Za programe na področju spodbujanja gospodarske konkurenčnosti EU in njenih članic je predvidenih 24 milijard evrov obveznosti ali 2,7 odstotka več kot letos. Za program Obzorje 2020 na področju raziskav in razvoja je po predlogih sveta predvidenih 12,8 milijarde evrov (+3,7 odstotka), za izobraževalni program Erasmus+ pa 2,8 milijarde evrov obveznosti (+2,5 odstotka).

Za programe evropske kohezijske politike je predvidenih 58,5 milijarde evrov ali 2,2 odstotka več obveznosti.

V Svetu EU dodajajo še, da je okoli 20 odstotkov proračuna namenjenih projektom na področju boja proti podnebnim spremembam.

Na področju migracij je za agencijo Frontex predvidenih približno tretjino več sredstev, da bi lahko začela izvajati ukrepe za uresničitev dogovorjene vzpostavitve stalne enote z 10.000 člani za nadzor zunanje meje z letom 2027.

Komisija je sicer že spomladi 2018 objavila tudi predloge za naslednji dolgoročni proračun EU, ki bo veljal v obdobju 2021-2027. Pogajanja o proračunu za leto 2020 in dolgoročnem proračunu bodo potekala vzporedno med državami članicami in novoizvoljenim Evropskim parlamentom.