c S
Zaposleni v SF se izrekajo o direktorici Marjetici Mahne 11.07.2019 07:13 Ljubljana, 10. julija (STA) - Člani orkestra Slovenske filharmonije (SF) danes glasujejo o zaupnici direktorici Marjetici Mahne. Gre za redno letno ocenjevanje vodstvenega kadra zavoda, podatki pa bodo dobrodošli tudi zaradi tega, ker ji je minister za kulturo Zoran Poznič ponudil možnost odhoda v pokoj, je za STA povedala predsednica delavskega predstavništva Barbara Kresnik.

Z anonimnim glasovanjem, ki ga izvedejo vsako leto ob koncu sezone, želijo po njenih besedah izvedeti, koliko je vodstvo podprto v obeh ansamblih - orkestru in zboru. Člani zadnjega se bodo o tem izrekli v četrtek.

Kot je povedala Barbara Kresnik, bodo podatki dobrodošli, ker je v ponedeljek svoj obisk napovedal minister, saj želijo izvedeti razloge, zakaj je Marjetici Mahne ponudil možnost "častnega odstopa" oziroma odhoda v pokoj ali v nasprotnem primeru razrešitev.

Minister se je sicer nenapovedano oglasil že danes pred dopoldansko vajo orkestra. Po pojasnilih službe za odnose z javnostmi na ministrstvu je glasbenikom pojasnil svoje stališče glede poslovanja zavoda.

Negativno poslovanje SF v lanskem letu, kot ga je pokazalo letno poročilo zavoda, je bilo navedeno kot razlog, da je Marjetici Mahne ponudil omenjeno možnost. Ta jo je odklonila in orkestrašem pred vajo podala "nekaj dejstev". Izrazila je prepričanje, da razlog za ponujeni predčasni odhod ne more biti finančna izguba, glede na to, da je minister z izgubo v višini 39.600 evrov seznanjen od sredine marca, ko je bilo vodstvo SF na spoznavnem sestanku pri njem.

"Minister je tedaj povedal, da razume kadrovsko in finančno podhranjenost javnih zavodov," je povedala članom orkestra: "Lani smo dobili iz proračuna manj sredstev, kot jih je zavod dobil letos, smo pa pridobili bistveno več, ker veste, da smo prodali več abonmajev in vstopnic, neproračunskih prihodkov, kljub temu je bila izguba."

Po besedah Marjetice Mahne je svet zavoda finančno poročilo z 39.600 evrov primanjkljaja potrdil, prav tako je potrdil finančni načrt za letošnje leto, ki predvideva sanacijo izgube v enem letu. Ob tem je glasbenikom povedala še, da imajo nekateri javni zavodi v kulturi več izgube kot SF, zato v tem ne vidi razloga za predčasni odhod s položaja. Za direktorico s polnim petletnim mandatom je bila imenovana 1. avgusta lani po razrešitvi dolgoletnega direktorja Damjana Damjanoviča, ki se je dlje časa soočal z očitki zaposlenih o negospodarnem poslovanju, ti pa so pripeljali tudi do stavke.

Po podatkih, ki jih je posredoval svet zavoda, je SF v letu 2018 realizirala prihodke v višini 6.478.070 evrov in odhodke v višini 6.567.677 evrov, kar pomeni, da je bil lani realiziran presežek odhodkov nad prihodki v višini 89.607 evrov. Iz poslovanja v preteklih letih je imela SF presežek prihodkov nad odhodki v višini 50.029 evrov, rezultat poslovanja ob koncu leta 2018 pa je pokazal izgubo v višini 39.578 evrov.

Ob tem je svet zavoda izrazil "zaskrbljenost nad poslovanjem SF", ki je za prvo četrtletje letošnjega leta poročala o presežku odhodkov nad prihodki v višini 43.000 evrov.

Z ministrstva za kulturo so za STA pojasnili, da finančna izguba v SF ni "dediščina" prejšnjega direktorja Damjana Damjanoviča, ampak posledica poslovanja v letu 2018, zato bodo na ministrstvu sprožili postopke za razrešitev sedanje direktorice Marjetice Mahne.

Kot so zapisali, so izgubo oziroma presežek odhodkov nad prihodki poleg SF izkazali še Zavod za varstvo kulture dediščine Slovenije, SNG Maribor, SNG Nova Gorica, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Slovenska kinoteka ter SNG Opera in balet Ljubljana. Vendar so vsi zavodi, kot poudarjajo na ministrstvu, že zmanjšali primanjkljaj s tekočimi presežki prihodkov nad odhodki. Obenem primanjkljaj zmanjšujejo skladno s sanacijskimi načrti, usklajenimi z ministrstvom ter potrjenimi s strani svetov zavodov.

SF pa v nasprotju z omenjenimi zavodi primanjkljaj samo povečuje - po zadnjih podatkih več kot 40.000 evrov v prvem četrtletju letošnjega leta, opozarjajo na ministrstvu. Kot še dodajajo, imajo pod vodstvom ministra Zorana Pozniča ničelno toleranco do poglabljanja izgub v javnih zavodih, katerih ustanoviteljica je država.