c S
Na kratko iz gospodarstva 10.07.2019 07:11 Ljubljana, 09. julija (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Hrvaška finančno-turistična skupina Adris in njena zavarovalnica Croatia Osiguranje se po pisanju časnika Delo še nista nehali boriti za povečanje deleža v zavarovalniški skupini Savi Re. Potem ko sta bili na upravnem sodišču neuspešni v tožbah proti Agenciji za zavarovalni nadzor, sta zdaj vložili revizijo na vrhovno sodišče, kar je za Delo potrdil direktor Agencije za zavarovalni nadzor Gorazd Čibej. Ta se o pričakovanjih glede odločanja vrhovnega sodišča ni želel opredeljevati, dodal pa je, da trdno stojijo za svojimi argumenti in stališči, ki so jih sodišča ugotovila kot pravilna. AZN je sicer v zadnjem obdobju večkrat zavrnila povečanje kvalificiranega deleža v Savi Re, ko je zanj zaprosil Adris sam in ko sta zaprosila Adris in Croatia Osiguranje skupaj. Hrvaški družbi sta na upravnem sodišču sprožili štiri postopke. Najprej je sodišče lani v dveh, ki sta se nanašala na postopkovne zadeve, odločilo v korist AZN, letos pa je agenciji pritrdilo še z dvema sodbama, ki se nanašata na vsebinski tožbi, je spomnilo Delo. Hrvaška skupina sicer zdaj prek fiduciarnih računov obvladuje okoli petinski delež Save Re, država pa prek svojih družb in skladov približno 40 odstotkov.

Družba Hram holding je od 7. junija do 5. julija na Ljubljanski borzi odkupila 476 lastnih delnic v skupni vrednosti 190,40 evra. Skupno število lastnih delnic po omenjenih nakupih je 359.196, kar prestavlja 8,387 odstotka vseh izdanih delnic, so prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz Hram holdinga.