c S
Evropska komisija bo objavila poletno gospodarsko napoved 10.07.2019 07:47 Bruselj, 10. julija (STA) - Evropska komisija bo danes v Bruslju objavila poletno gospodarsko napoved za območje evra, EU in vsako posamezno članico, ki vključuje podatke o rasti in inflaciji. V spomladanski napovedi je za malenkost znižala napoved gospodarske rasti v tem letu. Med tveganji pa je izpostavila brexit brez dogovora in politično negotovost.

Podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis je v torek v Bruslju napovedal, da bodo vsa gospodarstva EU še naprej rasla letos in prihodnje leto, kar da je dobra novica, vendar pa je ob tem opozoril, da se stopnja rasti med državami razlikuje in da se krepijo zunanja tveganja.

"Ne moremo izključiti scenarija, po katerem bo na preizkusu odpornost naših gospodarstev, če se ta tveganja uresničijo. Zato je skrajni čas za izvedbo reform ob zagotavljanju zdravih javnih financ," je pozval v torek na novinarski konferenci po zasedanju finančnih ministrov EU.

V prejšnji, spomladanski napovedi, objavljeni v začetku maja, je komisija območju evra za letos napovedala 1,2-odstotno rast, EU 1,4-odstotno, za naslednje leto pa območju evra 1,5-odstotno, EU pa 1,6-odstotno.

Pričakovano rast slovenskega BDP za letos pa je komisija maja ohranila pri 3,1 odstotka, za 2020 pa pri 2,8 odstotka.

Komisija na leto objavi dve celoviti napovedi, spomladansko in jesensko, ter dve vmesni, zimsko in poletno, ki ne vključujeta podatkov o javnih financah.