c S
EBRD vlaga v sklad zasebnega kapitala za naložbe v nekdanji Jugoslaviji 09.07.2019 14:49 London, 09. julija (STA) - Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) bo vložila 10 milijonov evrov v novoustanovljeni sklad zasebnega kapitala Invera, ki bo izvajal naložbe lastniškega kapitala v zasebna podjetja v Sloveniji, na Hrvaškem, v BiH, Srbiji in Črni gori, so sporočili iz EBRD. Sklad sicer cilja na 100 milijonov vpisanega kapitala.

Sklad s polnim imenom Invera Equity Partners, ki je registriran v Zagrebu, želi sredstva zbrati z mobilizacijo institucionalnih investitorjev iz regije.

V EBRD so ob napovedi vložka zapisali, da ima regija nekdanje Jugoslavije močan podjetniški potencial, ki pa ga pogosto zavira težaven dostop predvsem malih in srednjih podjetij do virov financiranja. Z investicijo v sklad Invera odgovarjamo na ta izziv, so navedli v mednarodni finančni ustanovi s sedežem v Londonu.

Sklad se bo posvetil predvsem naložbam v živilskopredelovalni sektor, predelovalno industrijo, sektor IKT, storitve in gostinstvo ter turizem. Sklad cilja na raznolik nabor naložb v povprečni višini med štirimi in 12 milijoni evrov.