c S
Ljubljanski mestni svetniki pred počitnicami dvignili cene vrtcev 09.07.2019 06:40 Ljubljana, 08. julija (STA) - Ljubljanski svetniki so na zadnji seji pred poletnimi počitnicami z 22 glasovi za in 14 proti podprli predlog občine o 14-odstotnem zvišanju cen vrtcev. Do predloga občine so bili kritični v več opozicijskih svetniških klubih, kjer so med drugim predlagali postopno zvišanje.

Vodja mestnega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Marija Fabčič je ob predstavitvi predloga občine pojasnila, da cen vrtcev v Ljubljani niso zvišali že od leta 2008. Občina je leta 2012 izvedla le manjšo uskladitev za materialne stroške v višini 11 evrov, a je šlo to povečanje pretežno v breme Mestne občine Ljubljana, je dejala.

Tudi župan Zoran Janković je izpostavil, da je občina z dvigom cen čakala do zadnjega, da je imela pripravljene vse izračune, medtem ko so ostale občine cene dvigovale sproti. Mojca Škrinjar iz svetniškega kluba SDS je ocenila, da bi bilo sprotno zviševanje cen tudi v Ljubljani bolj smiselno.

"Mislim da tistim, ki ste prepričani, da je to prava poteza, ta ne bo prinesla tistega, kar si želite - sprejemanja v družbi," je dejala Škrinjarjeva in izpostavila, da je enkratno povišanje izjemen udarec za žepe staršev. Predlagala je povišanje v vsaj dveh, treh delih. "Niso se vse plače povečale, povečale so se samo javnim uslužbencem, nekateri pa delajo tudi v gospodarstvu, tam sistemskega zvišanje ni bilo," je opozorila.

Z njo se je strinjal tudi strankarski kolega Anže Logar. "Vsak, ki vidi odstotek podražitve, je šokiran," je ocenil. Kot je izpostavil, v Sloveniji govorimo o majhni rodnosti, nimamo pa vizije, kako bi pospešili naravni prirastek. Eno od perečih področij je stanovanjska problematika, druga pa tudi odnos do otrok. "Kaj država in občine nudijo družinam, da se odločajo za otroka," je vprašal.

Mojca Sojar (NSi) je v razpravi pozvala k pazljivosti pri dodelitvah različnih olajšav za starše. Kot je opozorila, nekateri poznajo različne obvode, med drugim prikazovanje samohranilstva, življenje na ločenih naslovih in podobno.

Tudi svetnica Levice Urška Honzak je izpostavila visoko podražitev. Podražitev je ponazorila na tričlanski družini z dveletnim otrokom, v kateri starša zaslužita med 1300 in 1660 evrov mesečno. Ta starša za vrtec trenutno plačujeta 146 evrov mesečno, po podražitvi pa bosta skoraj 166,32 evra, je dejala. Kot je izpostavila, je to 250 evrov letno več, kar ni majhen znesek ob upoštevanju, da je življenje v Ljubljani že tako drago.

Podražitvi medtem ni nasprotovala svetnica SAB Maša Kociper. Kot je izpostavila, je vsaka podražitev, še posebej takšna, ki zadeva otroke, občutljiva, "najlažje pa je ob tem tuliti v opozicijski rog". "Tudi jaz sem opozicija, pa se ne bom pritoževala. V tej družbi se bomo morali odločiti, kaj si želimo," je dejala.

Po besedah Kociprove te dni v DZ teče žolčna razprava o tem, ali smo za kakovostno javno šolstvo, ali za več zasebnega. Sama se je zavzela za kakovostno javno šolstvo in kakovostno javno predšolsko vzgojo, če pa to želimo, je treba za to nekaj plačati, sicer bomo po njenih besedah bitko proti zasebnim šolam izgubili.

Skozi ostale točke dnevnega reda so se svetniki na današnji seji sprehodili skoraj brez razprave. Nekoliko so se zadržali pri dopolnjenem osnutku podrobnega prostorskega načrta za območje predvidenega moškega zapora v Dobrunjah, ki so ga svetniki potrdili. Naročnik projekta je ministrstvo za pravosodje, ki investicijo ocenjuje na 68 milijonov evrov, med možnostmi financiranja pa se pojavlja tudi javno-zasebno partnerstvo.

Asta Vrečko iz Levice je ob tem dejala, da čeprav občina nima vpliva na to, se zdi smiselno poudarit, da "take stvari" ostanejo na ravni javnih investicij. Janković je odvrnil, da v javno-zasebno partnerstvo pri gradnji zapora "ne verjame toliko". Na ministrstvu za pravosodje sicer pričakujejo, da bodo mestni svetniki o končnem predlogu prostorskega načrta za dobrunjski zapor odločali jeseni.