c S
Slovenija z dodatno zadolžitvijo do 350 milijonov evrov 09.07.2019 07:25 Ljubljana, 08. julija (STA) - Slovenija je danes izvedla dodatno izdajo referenčne 10-letne obveznice z zapadlostjo 14. marca 2029. Država je tako prišla do dodatnih 350 milijonov evrov, potem ko je s to obveznico že januarja zbrala 1,5 milijarde evrov. Zanimanje vlagateljev je bilo pozitivno, tako je dodatna izdaja presegla sprva načrtovanih najmanj 250 milijonov evrov.

Kot so sporočili z ministrstva za finance, so bili danes dopoldne postavljeni okvirni pogoji izdaje v zgornjem območju 10 bazičnih točk nad srednjim tečajem obrestne zamenjave z namenom, da se transakcija izvede znotraj tekočega dneva v minimalni velikosti 250 milijonov evrov.

"Zanimanje investitorjev je bilo vse od objave okvirnih pogojev izdaje pozitivno naravnano, tako da je Republika Slovenija povečala ciljno velikost transakcije - od 250 do 500 milijonov evrov," so poudarili.

Povpraševanje po obveznici je naraščalo in končna cenovna usmeritev je bila oblikovana pri devetih bazičnih točkah nad srednjim tečajem obrestne zamenjave.

"Ugodnejša cenovna usmeritev je bila odraz velikosti povpraševanja, ki je presegla 600 milijonov evrov (izključujoč povpraševanje organizatoric izdaje)," so navedli na ministrstvu.

Cena se je obveznici določila po zaključku zbiranja naročil, dodatno izdana 10-letna obveznica z letno kuponsko obrestno mero v višini 1,1875 odstotka je bila tako prodana s končno ceno 109,875 odstotka nominalne vrednosti, donosnost do dospelosti je 0,157 odstotka.

Glavne organizatorke dodatne izdaje obveznic so bile banke Goldman Sachs International Bank, Jefferies in JP Morgan.