c S
V okviru programa Ljubljana moje mesto obnovljenih okoli 450 stavb 08.07.2019 10:06 Ljubljana, 08. julija (STA) - V okviru programa obnove stavbnih lupin Ljubljana moje mesto je bilo s sofinanciranjem občine od leta 1990 obnovljenih okoli 450 stavb v slovenski prestolnici. Skupna vrednost obnov je do 2017 dosegla okoli 63 milijonov evrov, obseg občinskega sofinanciranja pa blizu 29 milijonov evrov. Nekaj projektov je bilo zaključenih že tudi po letu 2017.

Program Ljubljana moje mesto je ljubljanska občina začela izvajati na prehodu iz 80. v 90. leta minulega stoletja. Skupna vrednost obnovitvenih del na obnovljenih stavbah, večinoma v širšem središču prestolnice, je od leta 1990 do 2017 skupaj dosegla nekaj več kot 63 milijonov evrov, obseg občinskega sofinanciranja pa 28,6 milijona evrov, so za STA zapisali na Mestni občini Ljubljana.

Občina stavbe, ki jim odobri sofinanciranje obnove pročelij in streh, izbere na razpisih, običajno za nekajletna obdobja.

Med 32 obnovami, izbranimi za obdobje 2017-2020, so bile že obnovljene stavbe na Židovski ulici 4 v ožjem starem delu mesta, dvoriščni del stavbe Meksika poleg ljubljanske urgence, poslopje Glasbene matice med Vegovo in Gosposko ulico ter stavba na Vegovi ulici 2, ki meji na Kongresni trg.

Podpisana je že pogodba za obnovo stavbe Študentovska 11-Krekov trg 4, na samem začetku študentske poti na Grad. Z deli na njej bodo po napovedih ljubljanskega občinskega oddelka za urejanje prostora predvidoma začeli v kratkem.

V nekaj tednih bodo izbrani izvajalci predvidoma začela izvajati dela na stavbah na Trgu francoske revolucije 7 poleg kompleksa Križanke, na Beethovnovi ulici 7, na Zemljemerski ulici 11 v ljubljanski soseski Poljane in na Slovenski cesti 10, blizu križišča z Gregorčičevo ulico.

V teku je medtem že tudi javni razpis za izbiro izvajalca del za obnovo stavbe na Križevniški ulici 3, na prehodu med Križankami in nabrežjem Breg ob Ljubljanici.

Do konca leta je predvidena še izvedba postopkov za izbiro izvajalcev del za obnovo stavbe na Gregorčičevi ulici 8 (med Slovensko cesto in Vegovo ulico), za nadaljevanje obnove stavbe Kozolec na Slovenski cesti 55 oz. na Bavarskem dvoru, kjer bo potekala obnova mozaikov, za obnovo stavbe na Gornjem trgu 9, na Valvazorjevi ulici 3, 5 in 10 (stavba ob Trgu republike nasproti Maximarketa) in na Ulici talcev 5 na Poljanah.

Prihodnje leto so nato predvidene še obnove stavb na Poljanski ulici 12 (med Teološko fakulteto in Gimnazijo Poljane), na Križevniški ulici 2, na Streliški ulici 22 pod Gradom, na Vegovi ulici 8 (nasproti Srednje glasbene in baletne šole), na Čevljarski ulici 2 (nasproti nekdanjega lokala Zlata ladjica), na Cigaletovi ulici 1 ob Miklošičevem parku v bližini sodne palače in blizu nje še na Tavčarjevi ulici 4, na Starem trgu 6, Na Stolbi 7 na Grajskem griču, na Poljanski ulici 77 v bližini stanovanjske soseske na Mesarski cesti, na Igriški 6 - 8 ob poslopju SNG Drama, na Dvorakovi ulici 12, na Resljevi ulici 24 in na Ilirski ulici 16.

Naslednji javni razpis za izbiro projektov za sofinanciranje bo občina predvidoma objavila spomladi prihodnje leto, izbirali pa bodo stavbe za obnovo v letih od 2021 do 2023.

Že vrsto let so sicer glavni izziv pri izvajanju programa in s tem izboljšanju zunanjega videza prestolnice ekonomska nezmožnost posameznih lastnikov, premajhna vplačila v rezervne sklade, v nekaterih primerih pa tudi spori med posameznimi lastniki poslopij, so za STA še pojasnili na Mestni občini Ljubljana.