c S
Na Hrvaškem ženske z diplomo vse težje do zaposlitve 08.07.2019 06:15 Zagreb, 07. julija (STA) - Število brezposelnih se je na Hrvaškem v zadnjih dveh letih znižalo za približno 60.000. Službe so večinoma našli brezposelni z nižjo izobrazbo, medtem ko se je na zavodu za zaposlovanje povečalo število oseb z diplomo, zlasti žensk, kažejo podatki hrvaškega zavoda za statistiko.

Na hrvaškem zavodu za zaposlovanje je bilo v prvem letošnjem trimesečju prijavljenih približno 116.000 oseb, med katerimi jih je bila nekaj manj kot četrtina z visoko izobrazbo. V tem času predlani je bilo takšnih 16 odstotkov, je nedavno pisal Jutarnji list.

V preteklih dveh letih se podvojil delež brezposelnih žensk z univerzitetno diplomo in je v prvem letošnjem četrtletju dosegel 32,1 odstotka. Za polovico pa se je znižal delež brezposelnih z osnovno šolo in padel na 7,5 odstotka.

Podatki, kot je ocenil časnik, ne presenečajo, saj delodajalci večinoma iščejo delavce s srednješolsko in nižjo izobrazbo za delovna mesta, kot so skladiščnik, gostinec, frizer, voznik, kuhar, avtomehanik in gradbinec.

V EU po podatkih Eurostata v povprečju 85,5 odstotka ljudi v treh letih po diplomi dobi službo, na Hrvaškem je številka pri 75,2 odstotka.

Na hrvaškem zavodu je bilo v petek prijavljenih nekaj manj kot 113.000 brezposelnih oseb. Objavljenih je bilo več kot 15.000 razpisov za prosta delovna mesta, največ za prodajalce, natakarje, čistilce, medicinske sestre, voznike, kuharje, negovalce in ključavničarje, so pokazali podatki zavoda.