c S
Razpis za frekvence za 5G predvidoma do konca leta 05.07.2019 15:45 Ljubljana, 05. julija (STA) - Javni razpis za dražbo za podelitev frekvenc za omrežja 5G naj bi Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos) objavila do konca tega leta, do 30. junija 2020 pa naj bi z izdajo odločb frekvence tudi podelila, so v Akosu odgovorili na novinarsko vprašanje POP TV. Na agenciji pričakujejo sodelovanje vseh operaterjev v državi.

Pred objavo javnega razpisa bo agencija pripravila osnutek razpisne dokumentacije oz. t. i. informativni memorandum, ki ga bo posredovala v javno obravnavo.

Pogoj za začetek javnega razpisa z dražbo je še sprejem strategije upravljanja z radiofrekvenčnim spektrom, katere priprave so se na Akosu že lotili, na koncu pa mora soglasje k njej dati še vlada.

Na Akosu napovedujejo, da bodo frekvence podelili storitveno nevtralno, bodo pa v skladu z akcijskim načrtom uporabe frekvenc v frekvenčnem pasu 700 MHz, ki je strateškega pomena za stroškovno učinkovito vzpostavitev mobilnih komunikacijskih omrežij naslednje generacije 5G in ga je vlada potrdila marca, predvideli tudi nekatere zahteve za izgradnjo omrežja.

Med njimi bodo predvidoma tudi obveznosti določene pokritosti prebivalstva v določenih časovnih rokih. Frekvence v frekvenčnem pasu 700 MHz (694 - 790 MHz) so namreč prve dodatne frekvence, namenjene uvajanju nove generacije mobilne tehnologije 5G. V skladu z zahtevami EU morajo članice povezavo njihovo uporabo omogočiti do konca junija prihodnje leto.

Poleg njih t. i. pionirske frekvenčne pasove za 5G tvorita še radijska pasova 3400 - 3800 MHz in 24.25 - 27.5 GHz. Kot piše v omenjenem akcijskem načrtu, je treba zagotoviti tako frekvence v nižjih kot višjih pasovih, da bi omogočili visoke prenosne hitrosti v omrežjih 5G na urbanih področjih in zadostno pokritost na podeželskih področjih.

Na Akosu pričakujejo, da bodo na dražbi sodelovali vsi infrastrukturni operaterji v Sloveniji, torej Telekom Slovenije, A1 Slovenija, Telemach in T-2.

Razpoložljive frekvence v 700 MHz pasu bodo medtem do 30. junija prihodnje leto v uporabi za testne namene.

Je pa dražbo za frekvence za omrežja 5G med članicami EU že izvedla npr. Nemčija, ki je z njo iztržila 6,6 milijarde evrov. Prihodki dražbe, ki se je začela sredi marca in končala junija, so s tem presegli pričakovanja, saj je večina strokovnjakov napovedovala največ pet milijard evrov.