c S
Šarec poudaril pomen širitve EU za krepitev gospodarstva držav Zahodnega Balkana 05.07.2019 15:44 Poznanj, 05. julija (STA) - Premier Marjan Šarec je danes na vrhu berlinskega procesa v poljskem Poznanju poudaril povezanost med političnimi odločitvami Evropske unije in gospodarskim razvojem Zahodnega Balkana. Izrazil je obžalovanje, da je bila odločitev o začetku pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo znova odložena.

Šarec je glede odložitve odločitve o začetku pogajanj še izrazil upanje, da bodo jeseni sprejete ustrezne strateške odločitve, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Po Šarčevem prepričanju potrebujemo strateške odločitve in pogumne ambicije. "Če bomo vzeli veter iz jader širitve, bo to še dodatno zmanjšalo možnosti za gradnjo trdnih temeljev za gospodarsko rast v regiji," je dodal na plenarnem zasedanju voditeljev, na katerem so se osredotočili na pomen reform za krepitev gospodarstva.

Premier je v nagovoru pohvalil uspešno krepitev varnostnega sodelovanja med različnimi agencijami, hkrati pa tudi opozoril na razvojne zaostanke na področju gospodarstva, energetike in infrastrukture.

"Če smo resnično zavezani premagovanju razvojne vrzeli med regijo in Evropsko unijo, potem morajo biti politična sporočila usklajena z odločitvami in gospodarskimi ukrepi. Prav tako moramo spodbuditi agendo povezljivosti kot eno od vodilnih pobud berlinskega procesa," je povedal premier.

Posebej je omenil tudi dozdajšnje dosežke berlinskega procesa na več področjih. Poudaril je slovensko pobudo Pozitivna agenda za mlade, ki je skupaj z drugimi praksami, kot je na primer nemško-francosko sodelovanje med mladimi, tlakovala pot odprtju regionalnega urada za mladinsko sodelovanje.

"Berlinski proces je zelo živ in zelo potreben, vendar ne sme ostati osamljen. Evropska unija in Zahodni Balkan imata skupni cilj: vizijo močne in utrjene Evrope. Skrajni čas je, da to vizijo uresničimo," je sklenil.

Ob robu srečanja se je predsednik vlade sestal tudi z generalnim sekretarjem Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Angelom Gurrio, s katerim sta ocenila dozdajšnje sodelovanje kot odlično ter se zazrla v prihodnost, so še sporočili iz Ukoma.

V poljskem Poznanju danes poteka šesti letni vrh berlinskega procesa, ki se ga udeležujejo predsedniki držav ali vlad šestih držav Zahodnega Balkana in več članic EU. Glavne teme vrha so infrastrukturna povezljivost držav regije in njena izgradnja, gospodarska politika držav regije ter varnost.