c S
V Poznanju danes vrh berlinskega procesa 05.07.2019 07:38 Poznanj, 05. julija (STA) - V poljskem Poznanju bo danes šesti letni vrh berlinskega procesa, ki se ga bodo udeležili predsedniki držav ali vlad šestih držav Zahodnega Balkana in več članic EU, med njimi slovenski premier Marjan Šarec. Glavne teme bodo infrastrukturna povezljivost držav regije in njena izgradnja, gospodarska politika držav regije ter varnost.

Kot je v video sporočilu pred vrhom napovedala nemška kanclerka Angela Merkel, ki je pobudo leta 2014 sprožila z namenom ohranitve širitvene perspektive držav regije in njihovega sodelovanja, bo tokrat v središču izgradnja in obnova infrastrukture na Zahodnem Balkanu, za katero je EU dala na voljo znatna sredstva. Meni, da morajo podpreti uresničitev projektov gradnje cest in prog.

Znova je makedonsko-grški prespanski sporazum izpostavila kot primer političnega poguma in uspešne rešitve spora v regiji, ki bi moral služiti kot primer za rešitev problemov v BiH, kjer po lanskih splošnih volitvah še niso vzpostavili oblasti na vseh ravneh, ter med Srbijo in Kosovom.

Pogajanja o normalizaciji odnosov med Prištino in Beogradom stojijo že od lanskega novembra, odkar je Priština uvedla 100-odstotne carine na srbsko blago. Premika niso dosegli niti na aprilskem neformalnem vrhu o Zahodnem Balkanu, ki sta ga v Berlinu gostila Merklova in francoski predsednik Emmanuel Macron.

Na vrh berlinskega procesa na Poljskem je poljski premier Mateusz Morawiecki povabil predsednike vlad in držav šestih držav regije - Albanije, Bosne in Hercegovine, Kosova, Severne Makedonije, Črne gore in Srbije - ter v pobudi sodelujočih članic EU - ob Nemčiji še Avstrije, Francije, Hrvaške, Italije, Slovenije, Velike Britanije, Grčije in Bolgarije.

Premier Šarec bo po napovedih iz njegovega kabineta v razpravi poudaril pomen nadaljevanja dinamike širitve EU ter pomen sodelovanja z regijo pri naslavljanju skupnih izzivov, še posebej na področju migracij.