c S
V koaliciji nezadovoljni z izhodišči za proračunski razrez 04.07.2019 12:59 Ljubljana, 04. julija (STA) - Koalicijski partnerji so pred današnjo sejo vlade, na kateri obravnavajo izhodišča za pripravo proračunov za prihodnji dve leti, izrazili nezadovoljstvo s pripravljenimi okvirji razreza odhodkov po proračunskih uporabnikih. Kljub rekordno visokemu proračunu v koaliciji namreč ocenjujejo, da bo posameznim ministrstvom pripadlo premalo sredstev.

Na ministrstvih iz kvote SMC bi si želeli predvsem več sredstev za investicije v domove za starejše in intervencije po naravnih nesrečah, primanjkuje pa tudi sredstev po posameznih diplomatskih predstavništvih, je v izjavi za medije po srečanju koalicijskih strank dejal vodja poslancev SMC Igor Zorčič.

Kot je ocenil, se kljub zgodovinsko največjemu proračunu potrebe porabnikov več kot očitno večajo. "Tudi če bi imeli še 100 milijonov evrov več, bi obstajalo enako nezadovoljstvo. Pri 500 ali 600 milijonih več pa bi morda bilo zadovoljstvo na vseh ministrstvih," je ocenil Zorčič.

Zgornja meja dovoljenih odhodkov je za leto 2020 je sicer določena pri 10,450 milijarde evrov, za leto 2021 pa pri 10,455 milijarde evrov.

Nikoli ne dobiš vsega, kar misliš, da bi bilo potrebno, je ocenila tudi vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper. Za njih je najpomembneje, da so prioriteta proračuna zlasti pokojnine in zdravstvo. Opozorila je, da bo treba sprejemati kompromise, ključno po njenem mnenju pa je, da bodo izhodišča proračuna sprejeta, konkretni dogovori pa se lahko nadaljujejo septembra.

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša, ki je že večkrat sodeloval pri obravnavi in sprejemanju proračunov, je opomnil, da nikoli niso bili zadovoljni, saj so na določenem področju vedno želeli več sredstev. "Res je, da je ta proračun največji do zdaj, je pa res tudi to, da se je zvišala poraba zaradi višjih plač v javnem sektorju," je dejal. Na to sta opozorila tudi Kociprova in vodja poslanske skupine SD Matjaž Han.

V DeSUS so sicer zadovoljni z usklajevanjem pokojnin in regresa v naslednjem letu, a je to, kot je spomnil Jurša, dogovorjeno že v koalicijski pogodbi. V stranki bi si sicer želeli več vlaganja v domove za starejše. Jurša se strinja, da je treba varčevati v času debelih krav, ob tem pa je izpostavil, da je proračun v okvirju, ki ga nalaga fiskalno pravilo.

A ravno zaradi kršenja fiskalnega pravila, ki ga poslanci SDS in NSi vidijo v lanskih in letošnjih proračunskih dokumentih, so se ti znašli v ustavni presoji. Jurša v tem ne vidi težave. "Politična borba za prevzem oblasti se začne drugi dan po volitvah," je dejal.

Han je ob tem izpostavil, da imamo v Sloveniji eno najbolj zahtevnih fiskalnih pravil v EU, s katerim smo si po njegovi oceni zadrgnili zanko okoli vratu. Kritičen je bil tudi do fiskalnega sveta, ki da ustavlja investicije, ki bi jih lahko še investirali pri taki gospodarski rasti. Ocenil je, da bo "umetnost ta proračun spraviti pod streho".

Kot je še dejal Han, je ob izhodiščih za pripravo proračuna predvsem zmeden, saj pri tako visokih načrtovanih odhodkih ugotavljajo, da ni denarja za investicije. Ocenil je, da se pri taki gospodarski rasti in manjšemu število brezposelnih socialni transferji nižajo prepočasi. Prav tako bi po njegovem mnenju morali začeli omejevati zaposlovanje na nekaterih področjih javnega sektorja.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović se pred danes novinarji ni ustavil.