c S
Sindikat Skei Gorenje prenehal zbirati podpise v podporo stavki 03.07.2019 10:10 V 1. odstavku vesti je bil dan pogovorov petek, IN NE torek. Popravljeno vest objavljamo v celoti. Velenje, 03. julija (STA) - Sindikat Skei Gorenje je prenehal zbirati podpise v podporo interesni stavki, s katerim je začel junija. Vodstvo sindikata je namreč po petkovih pogovorih z glavnim direktorjem Gorenja Liu Chaom ocenilo, da gredo zadeve v pravo smer. Dogovorili so se tudi, da bo vodstvo Gorenja odslej sodelovalo na sestankih izvršilnega odbora sindikata.

Ena od zahtev sindikata je bila povezana z zniževanjem števila zaposlenih. V sindikatu so ves čas nasprotovali postopku ugotavljanja preseženih delavcev, saj po njihovem mnenju ni utemeljenih razlogov za odpuščanje, zlasti upoštevajoč dejstvo, da je večina presežnih delavcev iz proizvodnih programov. V teh programih je namreč delavcev za uresničevanje načrtovanih nalog že sedaj premalo. Spomnili so tudi na nedavne napovedi lastnika Gorenja, kitajskega koncerna Hisense, o povečanju in širitvi proizvodnje.

Glede na omenjene napovedi je sindikat predlagal, da uprava Gorenja trenutno preseženim delavcem odredi začasno čakanje na delo doma.

Uprava podjetja je sicer v junijski številki internega glasila zapisala, da si prizadeva postopek reorganizacije voditi tako, da bi delo ohranilo čim več sodelavcev. V tej luči je spomnila, da so predvideno število 270 presežnih delavcev z uporabo mehkih metod znižali na 104. Razkrila je še, da so s spodbudami za upokojevanje in sporazumnimi odhodi to številko vmes še znižali, in sicer na okoli 80. Prav vsak od preostalih presežnih delavcev bo po zagotovilih uprave dobil ponudbo za novo delo v proizvodnji.