c S
Ciper spor s Turčijo zaradi nafte in plina razširil na tuja podjetja 03.07.2019 08:19 Nikozija, 02. julija (STA) - Ciper je sprožil pravni spor zoper tri podjetja, ker sodelujejo s Turčijo oz. njenim naftnim podjetjem TPAO pri nezakonitem iskanju bogatih nahajališč zemeljskega plina in nafte v ciprskem morju. Že pred tem je izdal tudi priporne naloge za posadko ladje, ki je po navodilih Turčije z namenom vrtanja vplula v t. i. izključno gospodarsko cono Cipra.

V Sredozemlju so velikanske zaloge plina, njihovo razkritje pa je sprožilo tekmo za njihovo izkoriščanje in še poglobilo dolgoletne napetosti med Ciprom in Turčijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turčija ima območje pred severno ciprsko obalo, kjer naj bi začeli z vrtanjem nafte in plina, za del svojega ozemlja in je v letih 2009 in 2012 podelila podjetju Turkish Petroleum ustrezna dovoljenja.

Problematična je t. i. izključna gospodarska cona Cipra, v kateri ima ta po pravilih Združenih narodov posebne pravice do izvajanja gospodarskih dejavnosti. A Turčija te cone ne priznava, saj da ta ne upošteva interesov severnega dela otoka.

Ciper je namreč od leta 1974 razdeljen na južni, večinsko grški, in severni, večinsko turški, del. Južni del s prestolnico Nikozijo je mednarodno priznan in je od leta 2004 del EU, medtem ko severni del še vedno zaseda turška vojska. Turčija je edina, ki severni Ciper priznava kot samostojno državo.

Ankara je pred dvema mesecema napovedala vrtanje nafte in plina pred obalo Cipra. Potem ko je v cono s tem namenom poslala ladjo Fatih, je Ciper izdal priporni nalog za posadko te ladje. Kot je pojasnil predstavnik ciprskega zunanjega ministrstva, se priporni nalogi in drugi pravni ukrepi nanašajo na 10 do 20 posameznikov, podjetij in njihovih vodilnih. Med njimi so tudi neturški državljani in subjekti. Če bo v cono vplula tudi ladja Yavuz, prav tako opremljena za vrtanje, ki je iz Turčije izplula 20. junija, se bo Ciper odzval enako, je napovedal.

Sicer pa je posameznikom in podjetjem, vključenim v turške "nelegalne aktivnosti vrtanja", že zagrozila tudi EU. Prav tako so Turčijo k ponovnem premisleku o načrtih v coni pozvale ZDA.

Katera podjetja so se znašla v ciprski nemilosti, ni jasno. V iskanje nahajališč nafte in plina v ciprskem morju so sicer močno vpeti energetski velikani Total iz Francije, Eni iz Italije in Exxon Mobil iz ZDA, a so vsi trije podpisali pogodbe s Ciprom.