c S
Francija bo trgovinski sporazum z Mercosurjem še preučila 03.07.2019 07:56 Pariz, 02. julija (STA) - Francija zaenkrat še ni pripravljena ratificirati trgovinskega sporazuma, ki ga je EU sklenila z državami južnoameriškega trgovinskega bloka Mercosur. Medtem ko je francoski predsednik Emmanuel Macron dogovor označil za "dober", je vladna tiskovna predstavnica Sibeth Ndiaye danes dejala, da mora država najprej preučiti podrobnosti.

EU in države južnoameriškega trgovinskega bloka Mercosur so v petek sklenile trgovinski sporazum, o katerem so se pogajale skoraj 20 let. Obe strani sta dogovor označili za zgodovinskega. Gre za največji trgovinski sporazum EU vseh časov in enega največjih na svetovni ravni.

Pogajanja med stranema so večkrat zastala zaradi različnih nesoglasij, v ospredju pa je bila zelo pogosto bojazen evropskih živinorejcev, da bi govedina iz Brazilije po sklenitvi sporazuma predstavljala nelojalno konkurenco. Brazilija je namreč ena največjih svetovnih izvoznic govedine.

Do sporazuma so kritične tudi nekatere nevladne organizacije, predvsem okoljevarstveniki, ki opozarjajo na preskromna prizadevanja v boju proti podnebnim spremembam. Pri tem med drugim izpostavljajo obsežno izsekavanje brazilskega tropskega pragozda.

Tiskovna predstavnica francoske vlade Ndiayeva je danes poudarila, da bo država sporazum najprej podrobno preučila in se odločila na podlagi podrobnosti.

Macron je sicer že v času razprav o prostotrgovinskem sporazumu EU s Kanado iz leta 2017 vztrajal, da bodo njegove učinke preučili po dveh letih veljave. Tako naj bi zagotovili, da lokalni pridelovalci ne bodo čutili negativnih učinkov.

"Ekonomska destabilizacija, ki so se je bali nekateri v kmetijskem sektorju, se ni zgodila, še posebej kar se tiče kanadskega uvoza mesa," je prejšnji mesec po pogovorih s kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem v Parizu dejal Macron.