c S
Trumpov trgovinski svetovalec: Pogajanja s Kitajsko spet potekajo 03.07.2019 07:56 Washington, 02. julija (STA) - Trgovinski svetovalec ameriškega predsednika Donalda Trumpa Peter Navarro je za televizijo CNBC povedal, da trgovinska pogajanja med ZDA in Kitajsko po Trumpovem srečanju s kitajskim kolegom Xi Jinpingom na Japonskem spet potekajo. Vendar pa Huawei še vedno ne sme sodelovati pri razvoju 5G brezžičnih omrežij v ZDA.

"Z vidika investiranja je treba vedeti le to, da pogajanja spet potekajo v skladu z doslej opravljenim delom," je dejal Navarro. Maja so pogajanja zastala, Trump in Xi pa sta se v soboto strinjala, da se ponovno zaženejo. Borzni trgi so novico sprejeli z navdušenjem, a je to nekoliko uplahnilo, ker ZDA sedaj grozijo s carinami proti Evropi zaradi subvencij Airbusu.

Trump je ameriškim podjetjem prepovedal poslovanje s kitajskim tehnološkim velikanom Huawei, v soboto pa je sporočil, da bo nekaj sodelovanja dovoljeno. Navarro je pojasnil, da gre za nekaj čipov, ki jih bo Huawei lahko kupil v ZDA, ker to ne vpliva na vohunjenje. Olajšanje za Huawei je zaprosil Xi in ZDA so dovolile prodajo čipov nizke tehnološke dovršenosti, ki ne vplivajo na nacionalno varnost ZDA.

Huawei pa v ZDA še vedno ne sme sodelovati pri vzpostavljanju omrežij 5G brezžične komunikacijske tehnologije.