c S
Evropske borze z rastjo - evro blizu izhodišča, nafta krepko cenejša 03.07.2019 07:55 London/Frankfurt/Pariz, 02. julija (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma zvišali, a je bila rast omejena. Vlagatelje skrbi preusmerjanje trgovinske vojne ameriškega predsednika Donalda Trumpa s Kitajske na EU. Tečaj evra se ni pomembneje spreminjal, nafta pa se je močno pocenila.

Trgovinski svetovalec ameriškega predsednika Donalda Trumpa Peter Navarro je za televizijo CNBC povedal, da trgovinska pogajanja med ZDA in Kitajsko po Trumpovem srečanju s kitajskim kolegom Xi Jinpingom na Japonskem spet potekajo. To je dobra novica, saj trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko duši svetovno gospodarstvo že kar nekaj mesecev.

Vendar pa so vlagatelji v Evropi še bolj pozorni na to, da je urad ameriškega trgovinskega predstavnika v ponedeljek predlagal dodaten, štiri milijarde dolarjev vreden seznam izdelkov iz EU, ki bi lahko bili predmet carin v ZDA. Med izdelki iz EU, ki jim grozijo carine, so nove vrste sirov, testenine, viski. ZDA so se za ta korak znova odločile zaradi subvencij evropskemu proizvajalcu letal Airbus.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je tako zvišal za 0,30 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 0,04 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,16 odstotka. Bolj odločno se je okrepil indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,82 odstotka.

V Zürichu se je indeks SMI dvignil za 0,51 odstotka, v Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,65-odstotno rast. Drugačno je bilo razpoloženje na Dunaju, kjer se je indeks ATX znižal za 0,74 odstotka.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev medtem znižujejo. Industrijski indeks Dow Jones je bil približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,07 odstotka nižji ravni kot v ponedeljek. Širši indeks S&P 500 je izgubil 0,09 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa je beležil 0,21-odstotni padec.

Tečaj evra se v mirnem trgovanju ni močneje spreminjal in je bil popoldne pri 1,1295 dolarja. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1301 dolarja (v ponedeljek 1,1349 dolarja).

Cene nafte so se močno znižale, čeprav je skupina Opec+, ki jo ob članicah Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) sestavljajo še druge velike proizvajalke nafte z Rusijo na čelu, danes podaljšala omejen obseg proizvodnje nafte za devet mesecev. Kvote bodo ostale nespremenjene.

Analitiki ocenjujejo, da se vlagatelji trenutno bolj osredotočajo na trgovinske vojne, ki se bodo očitno zavlekle v leto 2020. Tako bo nižja proizvodnja ob nižjem povpraševanju ustvarila le malo pritiska na cene.

Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena avgusta, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 56,90 dolarja, kar je 2,19 dolarja manj kot v ponedeljek. V Londonu so se septembrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 2,12 dolarja na 62,94 dolarja za sod.