c S
Lagardova počaščena nad kandidaturo za predsednico ECB 03.07.2019 07:44 Washington, 02. julija (STA) - Predsednico Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde je nominacija za položaj predsednice Evropske centralne banke (ECB) razveselila. Počuti se počaščeno, je sporočila prek Twitterja. Francozinja je tudi napovedala, da bo v času kandidacijskega postopka začasno zamrznila svoje naloge na mestu prve dame IMF.

Predsedniki držav in vlad članic EU so se danes popoldne dogovorili, da za naslednika zdajšnjega predsednika ECB Maria Draghija predlagajo 63-letno Lagardovo. Draghiju se mandat izteče novembra, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Kandidatura za Lagardovo pomeni, da se bo z vrha IMF poslovila dve leti pred koncem svojega drugega petletnega mandata. Tega sta zaznamovala predvsem vzpon ameriškega predsednika Donalda Trumpa in val nesoglasij med glavnimi trgovinskimi silami v svetu.

Položaj predsednika ECB traja osem let in ne more biti ponovno izvoljen. Centralna banka s sedežem v Frankfurtu odloča o pomembnih vprašanjih denarne politike v območju evra in med drugim določa višino obrestnih mer, ki so pomembne tudi za varčevalce in posojilojemalce. Njena naloga je poleg tega skrbeti za cenovno stabilnost.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je dejal, da bo Lagardova "perfektna predsednica" ECB. Evropski svet je danes poleg Lagardove, ki bo vodila ECB, za predsednico Evropske komisije predlagal Ursulo von der Leyen, za predsednika Evropskega sveta je imenoval Charlesa Michela, za visokega zunanjepolitičnega predstavnika pa je predlagal Josepa Borrella.