c S
Na čelu SKB banke od danes Milan Žiaran 01.07.2019 14:21 Ljubljana, 01. julija (STA) - SKB banka je z današnjim dnem dobila nadomestnega glavnega izvršnega direktorja. Andreja Gardello je na čelu banke, ki je v postopku prodaje, nadomestil Milan Žiaran. Žiaran je bil zdaj v SKB banki glavni direktor za tveganja. Gardella je medtem sprejel drugo delovno zadolžitev v okviru lastnika SKB, to je skupine Societe Generale.

Žiaran je poklicno pot začel leta 1996 v Komerčni banki v Pragi, ki je pozneje postala sestavni del skupine Societe Generale. Odtlej je v skupini delal v Parizu, Pragi in Bukarešti, leta 2016 pa je bil v banki SKB v Ljubljani imenovan za glavnega direktorja za tveganja.

Upravni odbor SKB banke je sicer za 23. julij sklical skupščino delničarjev, na kateri bi v devetčlanski upravni odbor za štiriletni mandat imenovali Žiarana in Manico Novak.

Hkrati bodo delničarji zaradi postopka prevzemanja banke s strani madžarske banke OTP sprejeli odstopne izjave obstoječih članov upravnega odbora. Enako odstopno izjavo bosta ponudila tudi Žiaran in Novakova.

V nadaljevanju bo skupščina odločala o sklepu, da se po zaključenem prevzemu banke isti ljudje vnovič imenujejo v upravni odbor.

Francoski bančni velikan Societe Generale je maja z madžarsko finančno skupino OTP podpisal dogovor o prodaji SKB banke in njenih hčerinskih družb SKB Leasing in SKB Leasing Select. Kakšna je višina kupnine, v Societe Generale niso razkrili. OTP, ki je bila tudi med najresnejšimi interesenti za nakup Abanke, bo tako vstopila na slovenski trg.

Posel bo po navedbah Societe Generale zaključen po odobritvi obeh bančnih regulatorjev, Banke Slovenije in Evropske centralne banke, ter varuha konkurence.