c S
Ministrstvo: Funkcionarske plače niso med prioritetami 01.07.2019 05:56 Ljubljana, 28. junija (STA) - Na ministrstvu za javno upravo so v odzivu za STA opozorili na stališče vladne koalicije, da vprašanje funkcionarskih plač ni ena izmed prioritet. S tem so se odzvali na zahtevo Združenja občin Slovenije, naj vlada takoj začne pogovore za odpravo plačnih anomalij funkcionarjem, ki so nastale s sprostitvijo varčevalnih ukrepov.

V združenju občin so v današnjem sporočilu za javnost tudi podprli pobudo računskega sodišča, naj se plače funkcionarjev zvišajo za pet do deset plačnih razredov oziroma za 20 do 40 odstotkov. Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel pa je za STA pojasnil, da so naredili izračune, kaj bi pomenil tolikšen dvig plač, a jih še niso posredovali vladi.

V odzivu so na ministrstvu za javno upravo zapisali, da tako kot že z nekaterimi skupinami funkcionarjev se bodo po pooblastilu vlade sešli tudi z drugimi, ki bodo izrazili željo po dialogu, "saj je vladna koalicija seznanjena z razmerami in tudi zahtevami po zvišanju funkcionarskih plač". Dodali so, da vlada dialog o plačah funkcionarjev začenja ob robu dialoga s sindikati o spremembah zakona o sistemu plač v javnem sektorju.

Sicer je predsednik računskega sodišča Vesel tudi napovedal, da bodo vladi predstavili izračune, ko se bo ta res odločila, da nekaj naredi na tem področju. Je pa proti temu, da se samodejno dvignejo plače, saj je treba narediti tudi razpravo o plačnih razmerjih med samimi funkcionarji, ki so se prav tako porušila.

Pred časom je Vesel še dejal, da so plačna nesorazmerja tako velika, da bo potrebna neka reakcija, sicer se bo nadaljevala ali vzpostavila takšna negativna selekcija pri izbiri kadrov, da bo to za državo škodljivo.