c S
EU in Vietnam podpisala prostotrgovinski sporazum 01.07.2019 07:00 Hanoj, 30. junija (STA) - Predstavniki EU in Vietnama so danes v Hanoju podpisali prostotrgovinski sporazum. Ta bi lahko pripomogel h gospodarskemu preboju ene najrevnejših držav, ki pa ima v zadnjih letih eno najhitreje rastočih gospodarstev na svetu, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Romunski minister za trgovino in podjetništvo Radu Oprea in evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström sta sporazum podpisala z vietnamskim trgovinskim ministrom Tran Tuan Ahnom. Slovesnega podpisa se je udeležil tudi vietnamski premier Nguyen Xuan Phuc.

"To je najbolj ambiciozen prostotrgovinski sporazum, ki ga je EU kdaj podpisala z državami v razvoju. Gre za velik mejnik," je na novinarski konferenci po podpisu dejala Malmströmova.

Po sporazumu, ki ga morata potrditi še vietnamski in evropski parlament, bosta strani odpravili 99 odstotkov vseh carin. Sporazum bo omilil tudi necarinske ovire, s katerimi se sooča EU, hkrati pa bo podjetjem iz unije odprl vietnamske trge storitev in javnih naročil. Dogovor, ki ga opisujejo tudi s kratico EVTFA, mnogi vidijo priložnost za gospodarski preboj Vietnama.

Vietnam velja za eno najrevnejših držav sveta, vendar pa je hkrati tudi med najhitreje rastočimi gospodarstvi. Bruto domači proizvod države se je samo v letu 2018 zvišal za 7,08 odstotka.

Sporazum je sicer naletel na številne kritike aktivistov za človekove pravice. V odprtem pismu predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku in predsedniku parlamentarnega odbora za mednarodno trgovino Berndu Langeju so EU pozvali, naj Vietnam pozove h korenitejšim političnim reformam, preden nadaljuje z izvajanjem dogovora.

Vietnam je namreč enopartijska komunistična država, v kateri je nasprotovanje oblastem prepovedano. V ameriški skupini za spremljanje človekovih pravic Projekt 88 so ugotovili, da je v vietnamskih zaporih 264 oporečnikov oz. t. i. zapornikov vesti.