c S
Soboška občina izstopa iz Pomurskih lekarn in ustanavlja svoje 28.06.2019 15:09 Murska Sobota, 28. junija (STA) - Soboška občina je začela postopke za izstop iz ustanoviteljstva javnega zavoda Pomurske lekarne, razdelitev njihovega premoženja ter ustanovitev novega javnega zavoda, ki bo opravljal lekarniško dejavnost na njenem območju. Razlog je v tem, da ni odstopil v. d. Pomurskih lekarn Ivan Zajc.

Kot je v sporočilu predsedniku vlade Marjanu Šarcu, ministru za zdravje Alešu Šabedru, občinam ustanoviteljicam in mestnim svetnikom zapisal župan Aleksander Jevšek, občina že več let opozarja Pomurske lekarne, da ne spoštujejo predpisov o javnem naročanju, zdravila pa kupujejo z neposrednimi pogodbami z določenimi dobavitelji.

"Nespoštovanje predpisov omogoča monopolni položaj določenih dobaviteljev zdravil, posledično, pa dražja zdravila tako na recept kot brez recepta in slabšo kakovost storitev," je zapisal. Po njegovih besedah to vedno čezmerno plačajo zavod za zdravstveno zavarovanje in občani.

Župan je na zadnji seji mestnega sveta Zajcu določil 60-dnevni rok, da odstopi oziroma ga zamenjajo, sicer bo občina izstopila iz ustanoviteljskega sveta. Jevšek je sicer zapisal, da izstop iskreno obžalujejo, pri čemer upajo, da Zajc postopka razdružitve in izstopa ne bo zavlačeval s pravnimi manevri, občinam ustanoviteljicam pa očita, da jim ne more biti v ponos, da so Pomurske lekarne postale talec Ivana Zajca.

Zajca, ki je trenutno na dopustu, je na omenjeni seji zagovarjal predsednik Lekarniške zbornice Miran Golub in očitke občine označil kot linč direktorja ter prizadevanja za njegovo zamenjavo. Javnega naročila zdravil po Golubovem mnenju ni mogoče izvesti povsem v skladu s predpisi, izvajanje javnih naročil bi po njegovih besedah morali omogočiti na pristojnih ministrstvih s pripravo sprememb zakonodaje.

Na občini so takrat v sporočilu za javnost zapisali, da zamenjava direktorja, ki krši predpise, ni linč, kot navaja Golub, ampak skrb za javni interes in za bolnika.

Golub je danes za STA ponovil, da je tudi odbor za javne finance DZ sprejel sklep, da morata ustrezno zakonodajo pripraviti ministrstvi za javno upravo in za zdravje, potem ko je računsko sodišče leta 2016 ugotovilo, da je zakonodaja o javnem naročanju dvomljiva.

23 javnih zavodov, torej vsi, razen mariborskega, za prihodnji mesec pripravlja skupno javno naročilo. "Vendar pa ne bo povsem v skladu z zakonodajo, ker v tem primeru nekaterih zdravil ne bi bilo. Potem pa bomo videli, kaj se bo zgodilo," je še povedal Golub.