c S
Makroregijske strategije še vedno slabo poznane v EU 28.06.2019 13:54 Bukarešta, 28. junija (STA) - Makroregijske strategije EU, namenjene sodelovanju držav pri projektih, so še vedno slabo prepoznane med državljani v EU, čeprav so pomemben ukrep za krepitev sodelovanja, je na letnem forumu Podonavske strategije dejala slovenska koordinatorka za strategije Andreja Jerina. Prepričana je, da bi lahko postale pomembne za reševanje težav v uniji.

Makroregionalne strategije so platforma za sodelovanje, ki državam in regijam iz EU in zunaj nje omogoča, da združijo moči pri ključnih izzivih. Pri tem sicer ne dobijo novih sredstev, ne potrebujejo novih pravnih podlag in ne novih institucij, temveč poudarjajo koordinirano upravljanje in skrb za sinergije. Kot je spomnila Jerina, ki se v imenu Slovenije udeležuje letnega srečanja, ki tokrat poteka v Bukarešti, Slovenija sodeluje v treh od štirih makroregijskih strategijah - Alpski, Podonavski in Jadransko-jonski.

"V prihodnosti bomo spoznali, da makroregijske strategije niso več tako mlade. Nekatere težave smo že rešili in dokazali smo, da so strategije dodana vrednost EU, saj predstavlja glas državljanov," je dejala. Unija se je sicer v zadnjih desetih letih precej spremenila; izšli smo iz krize, zgodil se je brexit, nacionalizem narašča, geopolitika se spreminja. "Tisto, kar je veljalo pred desetimi leti, danes ni več tako očitno. Vendar pa so številna vprašanja ostala neodgovorjena. Evropske makroregijske strategije pa lahko pomagajo pri reševanju ključnih vprašanj v EU," je poudarila.

Pri tem je ključno, da strategije vključujejo tudi civilno družbo in naslavljajo najpomembnejše izzive. Pomembne so tudi, ker v njih sodelujejo države, ki niso članice EU. V strategiji namreč sodeluje 14 držav, od katerih jih pet ni v EU v uniji. "Vključujemo jih kot enakovredne partnerje v projektih," je dejala. Po njenem mnenju bi bile lahko makroregijske strategije orodje prihodnosti, vendar pa bodo morali biti izpolnjeni nekateri pogoji, med drugim, da bo dosežena večja politična prepoznavnost strategij.

Na spremenjene razmere v podonavski regiji je opozorila tudi raziskovalka z univerze v Cambridgeu Franziska Sielker. Dejala je, da strategija ne upošteva ogromnega digitalnega napredka, ki se je zgodil v zadnjih letih, prav ta napredek pa bo ključen, če bo želela regija okrepiti konkurenčnost. Pričakuje tudi, da se bo strategija v prihodnje bolj osredotočila na pomen geopolitičnih sprememb. Podonavska regija je namreč zelo zanimiva za kitajske in ruske vlagatelje, vse več je tudi naložb iz Savdske Arabije, predvsem v Romuniji.